Hoppa till huvudinnehåll

Film ska inte vara enkel och underhållande

Kadri Kõusaar vill att hennes filmer ska vara obekväma att titta på. Bild: Kia Svaetichin / YLE the arbiter

Den unga estniska filmregissören Kadri Kõusaar vill få biopubliken att tänka efter. Därför gör hon filmer som är obekväma att titta på. Hennes filmer är väldigt vackra och väldigt politiskt inkorrekta.

Kadri Kõusaars debutfilm Magnus (2007) var den första estniska filmen som visades på filmfestivalen i Cannes som en del av det officiella programmet. Filmen om en ung mans självmord är så provokativ att den har förbjudits i Estland och i princip resten av världen eftersom det pågår en rättegång kring filmen. Nu är hon tillbaka med en ny provokativ film om en brittisk man som börjar eliminera folk han tycker är till last för samhället (The Arbiter). Varför vill hon provocera sin publik?

- Jag bryr mig inte alls om att vara politiskt korrekt. För mig ska film vara intensiv, nästan som en dröm. Och filmens uppgift är att ta tittaren ut ur sin egen värld och in en annan. Du ska inte skicka textmeddelanden, kolla din mejl eller tänka på ditt kärleksliv när du ser på film. Mitt mål är inte att provocera utan att göra intressanta filmer.

Hollywood får underhålla

- Hollywood finns till för att göra underhållande och sympatisk film. De får göra alla romantiska komedier och feelgood filmer. Jag gör arthouse film. Jag tycker att filmfolk ska sikta högre än att bara underhålla.

Kadri Kõusaars debutfilm Magnus handlar om en ung mans självmord. Filmen var så provokativ att den förbjöds i Estland, men Kadri säger att det finns annat bakom bannlysningen.

- Den är i princip förbjuden i hela världen eftersom ingen filmdistributör vill visa en film som är föremål för en rättegångsprocess. Det var inte filmens historia som gjorde att den blev bannlyst och förbjuden. Det handlar om en kvinna som påstår att filmen Magnus inkräktar på hennes integritet för att hon har varit gift med huvudkaraktären. Det är helt absurt. Filmen är inspirerad av verkliga händelser men jag nämner inga namn eller platser som kunde kopplas med någon riktigt person överhuvudtaget i min film. År 2015 kommer det en dom från Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. Efter det tänker jag stämma Estland. De dödade ju min film, säger Kadri Kõusaar.

Kadri Kõusaars nyaste film, The Arbiter (2013) är en väldigt provokativ film som hela tiden balanser mellan det politiskt korrekta och inkorrekta. Den handlar om en brittisk man som börjar eliminera folk han tycker är till last för samhället.

- Det är en väldigt mörk film och mottagandet har varit delat. Filmen är inspelad i England och är en svensk-estnisk samproduktion men filmspråket är givetvis engelska. Det går inte att göra en liknande film i Estland. Vi har till exempel inte klasskillnader eller fundamentalistiska islamister i Estland. Det är inte realistiskt att filma den i Estland bara för att det råkar vara mitt hemland.

Kadri Kõusaars film The Arbiter visas idag (25.9) på på Helsingfors internationella filmfestival - Kärlek & Anarki klockan 18.30.