Hoppa till huvudinnehåll

Fransk minister pressas på svar efter uttalande om romer

Bild: EPA/NICOLAS BOUVY frankrikes inrikesminister

Frankrikes inrikesminister Manuel Valls försvarar sitt uttalande om romer trots den allt hårdare kritiken. Nu vill EU-kommissionen ha svar av Valls, vars metoder att få romer från Bulgarien och Rumänien ut ur landet strider emot EU-bestämmelser.

Valls sade i går att romska invandrare måste lämna Frankrike eftersom de "skiljer sig från oss" och aldrig kommer att integreras i samhället. Han upprepade sitt uttalande på onsdag morgon.

- De måste åka hem till sig och lägren ska rivas, sade Valls.

Uttalandet har väckt starka känslor. EU-kommissionen kräver att ministern förklarar sig.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty International har Frankrike i år mellan januari och augusti avvisat över 10 000 rumänska och bulgariska romer trots att EU tillåter fri rörlighet för EU-medborgare.

Enligt EU-kommissionären Vivian Reding utnyttjar de franska politikerna romerna för inrikespolitiska syften - med att lägga fokus på invandrarfrågor inför kommande lokalval slipper politikerna bli utfrågade om det verkliga problemet, landets usla ekonomi. Det anser Reding.

Valls sade på onsdagen att han inte har något att be om ursäkt för.

Organisationer som representerar romerna anklagar Valls för hets mot folkgrupp.

Yle, Sveriges Radio

Läs också