Hoppa till huvudinnehåll

Isländsk alkoholist gör film om alkoholism

Marteinn Thorssons gör film om en alkoholist. Bild: Kia Svaetichin / YLE marteinn thorsson

Island och Finland påminner på många sätt om varandra, speciellt när det kommer till alkoholkonsumtion. Men kanske också när det kommer till politiker som inte kan bete sig när de är i fyllan.

Den isländska regissören Marteinn Thorssons film XL (2013) handlar om Leifur, en ohejdbar kvinnokarl och alkoholiserad politiker, som tvingas in i terapi och rehab av sin vän och chef, Islands statsminister. Filmen tar upp alkoholproblemen på Island men synliggöra också maktens män som inte är felfria på något sätt. Samtidigt ger Marteinn smisk åt Islands ekonomiska och politiska elit.

Marteinn besökte Helsingfors i och med den årliga internationella filmfestivalen Kärlek och Anarki. Hur skulle han själv beskriva sin film XL?

- Filmen handlar om alkoholism som ett sinnestillstånd både på ett personligt plan och för en hel nation. Jag pratar inte ur någon medicinsk synvinkel utan mer om hur det känns att vara i fyllan. Hur folk som är under alkoholismens inverkan blir påverkade. För mig är filmen väldigt sanningsenligt eftersom jag är alkoholist själv. Jag ville visa hur världen ser ut ur ögonen på en alkoholist. Vi är alltid inne i huvudet på alkoholisten Leifur. Det är rätt så jobbigt med en massa minnesluckor och dèjá vu-upplevelser, säger Marteinn.


Alkohol, kokain och kinky sex

Den fiktiva toppolitikern Leifur i filmen XL tycker väldigt mycket om att töja på gränserna. Han tycker också väldigt mycket om akohol, kokain och kinky sex.

- Jag ville visa att folk inom alla samhällskikt är i grund och botten lika. Men högt uppsatta politiker kan vara rätt farliga under påverkan av substanser och det visar också min film. Men detta är absolut också en kritik av hur Island, nepotismen i ett så litet land, politiken och ekonomi. Du kan inte se filmer eller läsa böcker som handlar om baksidorna på Island för det finns inga sådana filmer eller böcker. Man får helt enkelt inte kritisera små samhällen.

Är vi uttråkade eller är alkoholism bara en del av våra gener?

- Nja, att definiera varför folk i vissa nationer dricker mer än andra kan jag inte svara på. Men om det handlar om att man är uttråkad, lider av depression eller har någon annan form av trauma så måste man på något sätt möta sin situation och många väljer kanske då att göra det genom att dricka alkohol. Men din moral och etik försvinner då du tar in alkoholismen i ditt liv, säger Marteinn.

Marteinn säger själv att han aldrig var uttråkad, att det inte var orsaken till att han började dricka.

- Jag är snarare hyperaktiv, lider av ADHD, har tvångstankar och jag överanalyserar allting konstant. Jag drack för att lugna ner mig, för att lugna ner hjärnan. Men idag är jag en nykter alkoholist och har inte rört alkohol på fyra år. Jag blev helt enkelt trött på att supa, trött på att ha baksmälla, trött på allt. Två gånger lades jag in på rehab. Men främst tror jag att folk missbrukar alkohol för det är vårt sätt att behandla och bearbeta trauma. Men jag säger nog att om du vaknar upp med svår baksmälla fler än två gånger per månad så kanske du kan fundera på din alkoholkonsumtion.