Hoppa till huvudinnehåll

Lindfors om Guggenheim: ”Forget it”

Stefan Lindfors
Stefan Lindfors vill inte ha Guggenheim till Helsingfors Stefan Lindfors Bild: Foto: Yle/Seppo Sarkkinen vegas sommarpratare 2013

Ifall ett Guggenheimmuseum skall byggas i Helsingfors för offentliga medel så kan vi glömma det. Det anser formgivaren Stefan Lindfors.
Lindfors menar att Finland ska ta influenser och intryck från den stora världen, men han ser inte Guggenheim som rätt profil för detta.

-Guggenheims kunskap, styrka och muskler ligger i modernismen. Och modernism är inte samma sak som modern konst.

Han är förvånad över att det förts så lite diskussion kring det konstnärliga innehållet i ett Guggenheimmuseum. Om Lindfors fick bestämma så skulle han satsa på det som händer idag och imorgon, inte det som ligger i det förflutna.

Den Lindforska paradoxen

Lindfors förstår inte varför man med våld ska spränga in en eventuell museibyggnad på Södra kajen.

-Jag skulle nog våga gå lite längre in i landet, till och med en hel kilometer, mot Böle och ovanför Tölöviken.

Det mest paradoxala enligt Lindfors är förklaringen från stiftelsen på varför museet borde byggas vid Södra kajen eller Skatudden.

-Man påstår från Guggenheims sida att turisten inte vill söka sig längre bort än Salutorget. Samtidigt kommer man inte längre bort i Västeuropa än Helsingfors. Det är paradoxalt.

Om man för Guggenheims skull tar sig till Helsingfors, så kan man nog ta sig någon kilometer extra för att nå museet, menar Lindfors.

Läs också