Hoppa till huvudinnehåll

Optimal förrätt inför The National

Bröderna Matt (tv) och Tom, live.
Bröderna Matt (tv) och Tom, live. Bild: TOM BERNINGER mistaken for strangers

Den sista oktober uppträder amerikanska rockbandet The National i Helsingfors, under filmfestivalen Kärlek och Anarki serveras en annorlunda backstageskildring Mistaken for strangers. I dag (onsdag) och på torsdagen gästar regissören, Nationalfrontfiguren Matt Berningers bror Tom, Helsingfors.

Utgångspunkten är läcker; vi har en framgångsrik rockartist från USA, så har vi hans nio år yngre bror som gärna framställer sig själv som något av en looser. Men nu får babybrother Tom erbjudandet att bli en del av bandets crew under en jättelik turné, och så bestämmer han sig för att göra en dokumentär om sin storabrors band.

Nu väljer Tom att ge sig själv huvudrollen, och att gestalta sig som överdrivet töntig – åtminstone till en början.

Det är uppenbart att Tom får hänga på bara på grund av sin bror, det är också uppenbart att Tom får bandmedlemmarna att göra det ena och det andra bara på grund av att han är familjemedlem. Och ibland kan man störas av att han utnyttjar sin unika möjlighet framför allt till att göra sig själv löjlig. Men scenen när han spelar fram sin tidigare filmproduktion (en splatterfilm) för en bandmedlem, är förstås obetalbar.

Småningom växer det ändå fram en bild av en ung man som har väldiga problem med att hitta en egen väg. Vi serveras också ett möte mellan bröder med en stor åldersskillnad och så totalt olika liv, två komplicerade personligheter dessutom, som på ett nästan typiskt finskt sätt bjuder på massiv mellan raderna-värme till varandra.

Nu finns här också tillräckligt med backstagematerial, ok konsertupptagningar, och Tom lyckas knyta ihop historien på ett osannolikt gripande (och för att vara amerikanskt, härligt ounderstreckat) sätt.

Resultatet är en klassisk festivalpärla. Inte oförglömligt, inte jättedjupt, men en film som man blir glad över att få se i biografmiljö.

En intervju med Helsingforsgästen: The National-filmen som sket sig