Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Lindfors skulptur ska ge konstupplevelse åt flygresenärer i Vasa

Stefan Lindfors i radiostudio.
Stefan Lindfors i radiostudio. Bild: YLE/Rolf Granqvist 50 år

Formgivare Stefan Lindfors har designat ny skulptur som avtäcks i dag, onsdag, vid Vasa flygplats. Skulpturen ska symbolisera flygande och heter Aviator Polaris.

- Om man nu ska göra ett monument för en flygplats så är det onödigt att vara så smart att man går bort från det som handlar om att flyga, säger Stefan Lindfors.

En flygmaskin av någon sort ville Lindfors konstruera men han avslöjar inte direkt om skulpturen har sitt ursprung i insektvärlden eller i den mänskliga världen. Från många olika världar finns det i alla fall fragment i slutprodukten säger han. Vinden det vill säga naturens krafter ska ge liv åt skulpturen.

- Det hela resulterar i att jag har byggt en storskalig vindflöjel på 10 gånger 10 meter som snurrar runt utanför flygplatsen, säger Lindfors.

Stålkonstruktion

Skulpturen är tillverkad av rostfritt stål i form av rör. Rören är manglade och mittkroppen fungerar som ett segel och till den har han använt glasfibertyg med transparenta hartser och pigment.

- Det har gått hundratals timmar till att konstruera skulpturen, säger Lindfors.

När det gäller reaktionerna på skulpturen väntar sig Lindfors ingenting speciellt. Han är själv nöjd och lycklig över skulpturen och så måste det vara säger han. Skulpturen började monteras på plats redan under tisdagen. Första reaktionerna på de som såg skulpturen i det här skedet var färggranna berättar Lindfors.

- På flygplatsen hade folk tyckt bland annat att "Jumalauta kaikenlaista tänne roudataan ja raahataan"och sedan då skulpturen var monterad så hade samma typer konstaterat att sablar det här var hieno, säger Lindfors.

Avtäckningen av skulpturen sker officiellt på onsdag kväll och Mark Levengood håller i trådarna för invigningen. Radio Vega Österbotten kommer att vara på plats och du kommer att kunna se webbvideo och bilder från invigningen senare under onsdag kväll. I God morgon Österbotten kan du på torsdag morgon höra intervjuer från invigningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten