Hoppa till huvudinnehåll

The National-filmen som sket sig

Brorsan till The National-sångaren på besök i Helsingfors. Bild: Catariina Salo / Yle tom berninger

Det som skulle bli en snärtig dokumentär om The National blev istället en lyckad film om en misslyckad dokumentär. Och ett sätt för Tom Berninger att gå igenom sin livskris.

Ponera att du har ett äldre syskon som är världskändis. Du har alltid känt dig lite utanför, du vet inte riktigt vad du vill göra med ditt liv, du har gjort några B-skräckfilmer, du är trettio och bor hos dina föräldrar. Hur ska du gå vidare i livet? Det lättaste, om din stora passion är att göra film, är förstås att göra en dokumentär om ditt världskända syskon.

Det här är ungefär upptakten till dokumentären Mistaken For Strangers, filmen som skulle bli en cool dokumentär om amerikanska indierockarna The National. Istället blev det en film om en dokumentär som skiter sig, och berättelsen om två bröder - den ena en sval indierockare, den andra en heavyälskande, förspilld regissör.

Tom Berninger är nio år yngre än sin bror, The National-sångaren Matt Berninger. När Tom fyllde trettio var han mitt inne i en livskris. Han hade sagt upp sig från sitt jobb, flyttat hem till sina föräldrar och var osäker på vad han skulle göra med sitt liv. I den vevan frågade storebror Matt om inte brorsan hade lust att hänga med på turné. Och visst, Tom anställdes som roadie på The Nationals High Violet-världsturné.

- Jag trodde jag skulle få högre status bland rouadarna eftersom jag är brorsa till Matt men så var det verkligen inte. Jag var dålig på mitt jobb, det är inte som att jag ens kan stämma gitarrer, så jag fick ha hand om gästlistor och sånt. Men jag började slacka på jobbet, jag ville ju göra en dokumentär och koncentrerade mig mer på att filma. Jag tänkte att det inte är några problem, Matt är ju ändå min bror och vad ska dom göra, ge mig sparken? Nåja, det gjorde de ju sedan till slut, men det blev en bra film!, berättar Tom.

Pretentiöst bullshit

Tom är i Helsingfors för att marknadsföra dokumentären Mistaken For Strangers som hade premiär på Tribeca Film Festival i april i år. Filmen som skulle handla om ett världskänt band, blev istället en metahistoria där Matts och Toms syskonförhållande gås igenom och där Tom försöker finna sig själv.

Hur mycket är hela filmen ett spel för att få mer uppmärksamhet för dig som person och filmmakare, men också för The National som band?

- Det var svårt för mig att inse att filmen måste bygga på mig och min bror. Kommer folk att bry sig om mig, blir de trötta och arga på att bara se Matts tjocka lillebror? The National har ett rykte om sig att vara coola och smarta, vilket de ju också är, men jag ville visa att de är roliga och trevliga killar, visa dem i ett annat ljus. Så jag hoppas att det spräcker coolhetsbubblan lite för bandet.

Du har sagt att du tycker indierock är pretentiöst bullshit.

- Nåja, visserligen. Och filmen i sig är också lite pretentiös. Jag tycker bara att indierock inte har lika roligt som andra musikgenrer, säger Tom.
En kreativ sanning

Efter att Mistaken For Strangers visats på olika festivaler runtom i världen har Tom fått utstå en hel del i recensioner. Han blir kallad fuck up, en wannabe-regissör och ett fyllo. Det måste vara svårt att inte ta åt sig av dessa saker.

- Men det har varit bra recensioner va? Där ser du. Allt blir ändå bra till slut och visst har det krävts en del kreativ hantering av materialet för att berätta sanningen. Det finns lite mer tanke bakom än bara en misslyckad wannabe-regissör. Jag var tvungen att offra mig själv för att göra en bra och rolig film.

Om Tom får leva med den misslyckade stämpeln eller om han lyckas skaka den av sig med sitt nästa projekt får vi se. Kanske det är värt att offra sig själv till en viss grad för att framskrida i sin karriär.

- Ja jag hoppas att den här filmen ger mig min biljett till ännu en film. Och jag hoppas också att den ger mig en lönecheck så jag kan flytta ut ur min brors garage.

Mistaken For Strangers visas ikväll (25.9) och imorgon (25.9) på filmfestivalen Kärlek och Anarki i Helsingfors.

Mistaken For Strangers är också namnet på första singeln från The Nationals fjärde studioalbum Boxer som blev bandets stora genombrott.