Hoppa till huvudinnehåll

Vem bryr sig om flyktingbarnen?

Seportaget: Ett enskilt fall
Seportaget: Ett enskilt fall Bild: Yle seportaget: ett enskilt fall

- Vem sover dåligt på grund av flyktingbarns öden? Migrationsverket och våra domstolar verkar skärpa sin inställning till personer som söker uppehållstillstånd och asyl. Vem bär ansvaret om ett barn som utvisats från Finland råkar illa ut?

Dokumentaristen Barbro Björkfelt läste på valborgsmässoaftonen en nyhet om en rwandisk mor som tillsammans med sin tioåriga dotter skulle utvisas från Åbo på efternatten den tredje maj. Mamman, som hade sökt om asyl på grund av sina kopplingar till den politiska oppositionen i Rwanda och vars man försvunnit i Rwanda, var förtvivlad. Hon var skräckslagen för att själv bli fängslad eller något värre, och att dottern då skulle hamna på gatan utan någon vuxen som tar hand om henne. Flickan har bott med sin mor fem år i Åbo och gick på våren i fyran. Hon talar finska och klarade sig bra i skolan.

Björkfelt som då höll på med en dokumentär om människohandel var på väg till Åbo för att fira Valborg. Att läsa nyheten var som att se en siffra ur den isande statistiken över människohandelsoffer, som ofta är unga flickor och barn, bli en person. Ett barn som kanske i det ögonblicket lekte i Äventyrsparken i Åbo, där dokumentaristens eget barn brukar leka. Hon bestämde sig för att dokumentera fallet och försöka förstå vad det är som möjliggör utvisningsbeslut som för de flesta av oss ter sig omänskliga.

Om inte någon beslutsfattare sover dåligt på grund av den här flickan och andra flyktingbarn, så finns det desto fler vanliga medborgare som gör det. S:t Marie församling i Åbo har stöttat mamman och barnet under en längre tid. Kyrkoherden Katri Rinne, ledande diakonissan Helena Korhonen och kaplan Mikko Laurén har engagerat sig personligen och är chockerade över beslutet. De berättar att många privatpersoner tagit kontakt och frågat hur de kan hjälpa. Men utvisningsbeslutet står fast oberoende av hur många som engagerar sig. Innan filmandet kom igång försvann mamman, och dottern har därför inte utvisats. Hennes framtid är oviss, och frågetecknen många.

Seportaget: Ett enskilt fall
Yle Fem torsdag 26.9.2013 kl. 21.00, repris lördag 28.9.2013
30 dagar på Arenan efter sändning.