Hoppa till huvudinnehåll

47 meter hantverk av högsta kvalitet

Det 47 meter långa segelskeppet Tre Kronor är just nu på besök i inre hamnen i Vasa. Också allmänheten får bekanta sig med skeppet som seglar runt i Östersjön. Skeppet är helt byggt enligt byggteknik från 1800-talet och enligt kapten Allan Palmer är det ett nöje att segla briggen.

- Ibland måste vi ta hjälp av motorn men vi seglar nog 80 procent av tiden. Är vinden rakt emot tar vi oss inte fram så mycket, så då får vi ta hjälp av maskin, säger Palmer.

Allan Palmer är kapten på briggen Tre Kronor
Allan Palmer är kapten på briggen Tre kronor Allan Palmer är kapten på briggen Tre Kronor Bild: Yle/ Malin Hulkki allan

Till den fasta besättningen hör fyra till sex man och dessutom mellan 12-15 volontärer. Trots att skeppet är byggt helt enligt 1800-tals teknik är säkerhetsteknik när det gäller till exempel brandsäkerhet och navigationssäkerhet på 2000-tals nivå. Skeppet är byggt 2005 och anses av kännare att vara ett av världens mest välbyggda träfartyg.

- Hantverk är intressant och det här är hantverk på högsta nivå. Det är ett mycket vackert skepp och dessutom seglar det för sin typ mycket bra, säger Palmer.

Vattenprover för att utreda hur Östersjön mår

Under sommarens seglingar har Tre Kronor samlat in vattenprover från i stort sett hela Östersjön och kommer också att ta vattenprover från vattnen utanför Vasa inom initiativet Hållbara Hav. I det initiativet är förutom Tre Kronor också många forskare, intresseorganisationer, politiker och näringslivet med. Målet är att verka för att Östersjön ska bli ett friskare och levande hav. Vattenproverna analyseras av universitetet i Stockholm

- Att ta vattenprover är ett allvarligt projekt och det det har blivit sensationella upptäckter. Vi har tagit prover både nära reningsanläggningar, hamnar och ute på öppet hav och man har hittat massor med spår av läkemedel.

Kronprinsessan Victoria med på ett hörn

Tre Kronor är också ett lite rojalistiskt skepp eftersom skeppet har kronprinsessan Victoria som gudmor. Mest är hon en galjonsfigur säger kapten Palmer även om hon har visat ett uppriktigt intresse för vattenprojektet.

- Jag är inte mycket till rojalist, men hon har visat stort intresse för fartyget och för hållabra hav projektet. När till exempel Obama var i Stockholm och det var fullständigt kaos råkade vi ha vår årliga konferens och då var Victoria och miljöministern ombord här på morgonen. Sedan måste hon avbryta besöket snabbt för att hälsa på Obama och sedan kom hon tillbaka ombord för att fortsätta med konferensen. Så hon tar det på väldigt stort allvar, säger Palmer.

Tre Kronor är på besök i Vasa till och med lördagen. För allmänheten är skeppet öppet torsdag kl 17-19, fredag 10-13 och lördag 13-16.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten