Hoppa till huvudinnehåll

Dödens talldunge

Stalin, förtryck
Här sköts hundratals människor ihjäl. Stalin, förtryck Bild: Kerstin Kronvall, Yle krasnij bor

Först ser man bara tallstammar, sedan upptäcker man ett vitt kors och snart inser man att skogsbacken är full av vita kors. Här dödades över tusen människor under Stalinterrorn.

Den här platsen heter Krasnyj Bor, man kan översätta det till den röda skogen eller den vackra skogen. Röd av blod har den varit och vacker är den.

Här mördades, enligt vad man vet, 1196 personer under hösten 1937 och hösten 1938. Det var en av de värsta perioderna av Stalinterror, utrensningarna var vardag och många av dem som dödades eller fördes till arbetsläger i Sibirien kom ursprungligen från Finland.

Då jag för första gången kom till Krasnyj Bor tog det en stund innan jag verkligen insåg hur väldigt många människor som hade dödats där. Först såg jag bara skogen men efter att jag hade tittat mig omkring en stund upptäckte jag korsen. De vita korsen står utplacerade med några meters mellanrum. På vissa av dem finns det en namnskylt, på andra flera. Också en del trädstammar har försetts med namnskyltar, fotografier och uppgifter om födelsedag och dödsdag.

Det är en kuslig upplevelse att besöka Krasnyj Bor, tycker jag. Inte minst därför att så många av dem som mördades där var så unga. Många av dem hade kommit till Sovjetunionen för att bygga upp ett nytt, kommunistiskt samhälle. De trodde på de nya idéerna och en bättre framtid men slutade med en kula i skallen i en talldunge söder om Karelens största stad, Petrozavodsk.

Nästan sexhundra av dem som dödades var finländare, över fyrahundra hade karelska som modersmål, en stor grupp var ryssar. De övriga representerade över fyrtio olika nationaliteter.

Först efter att Sovjetunionen föll sönder har man börjat tala om dem som dödades. I takt med att anhöriga har fått reda på var deras familjemedlemmar mördades har man rest kors. På området finns numera ockås ett minnesmärke i sten.