Hoppa till huvudinnehåll

Förberedelser för klimatförändring i all tysthet

Vid nybyggena i Fiskehamnen i Helsingfors beaktar man redan effekterna av en klimatförändring. Bild: YLE/Nina Simberg fiskehamnen

Klimatförändringen är ett faktum och vi måste förbereda oss för effekterna, bedömer myndigheter, politiker och forskare. De arbetar redan med hur samhället ska anpassas till ett alltmer extremt klimat.

Mikael Hildén, professor vid Finlands miljöcentral, jobbar med hur vi ska anpassa oss till effekterna av en klimatförändring. Bild: YLE/Nina Simberg program om klimatförändring
Jobbet är i full gång trots att få av oss ser det i vår vardag. Mikael Hildén är professor vid programmet för klimatförändring vid Finlands miljöcentral. Han arbetar tillsammans med en grupp forskare och experter för att se till att alla delar av vårt samhälle förbereder sig och anpassar sig till de annorlunda väderförhållanden som en klimatförändring kan medföra.

- Det handlar om att tänka förnuftigt på framtiden och beakta sådant som vi redan kan se. Man behöver inte gå in på diskussionen om klimatförändringen är sant eller inte utan man kan på ett helt vettigt sätt fundera på hur vi bygger våra samhällen så att de klarar av intensiva regn utan att vi har alla källare fyllda med vatten. Sådant ganska enkelt och praktiskt funderar vi på, berättar Hildén på Finlands miljöcentral.

Små knep kan rädda oss i längden

Klimatförändringen för med sig häftiga regn som i sin tur är en utmaning för våra hus. Bild: YLE/Nina Simberg fiskehamnen

Myndigheterna räknar med att vi i framtiden utsätts för mer regn, längre perioder av torka och mindre mängder snö. Förändringarna sker långsamt men vi måste göra ändringar redan nu, annars bli det dyrt, säger Hildén.

- Innan man har ett hus är det lätt att höja på marken men när huset redan är på plats blir det förfärligt dyrt. Då lönar det sig kanske att sätta en meter mera grus nu så kanske det inte behövs inom de närmaste 50 åren, men om det skulle visa sig att det behövs är det en billig investering, säger Hildén.

På Finlands miljöcentral arbetar man med olika modeller och prognoser och funderar på allt från markhöjning till hur bensinstationer kan förbereda sig för häftigare regn i framtiden eller hur industrianläggningar ska klara av ett mer varierande och extremt klimat.

Den rapport som FN:s klimatpanel IPCC publicerar på fredag är ett viktigt redskap för Hildén och hans kolleger då de jobbar med förebyggande och anpassande åtgärder.

För tillfället görs också en nationell strategi för anpassning som ska vara klar i början av nästa år. Det är en uppdatering av den plan som gjordes år 2005. Finland ses som en föregångare inom EU med tanke på strategin.

Hus huller om buller skyddar från vinden

Miimu Airaksinen från VTT säger att man i Fiskehamnen i Helsingfors funderat noga på hur extrema vindar i framtiden påverkar området. Bild: YLE/Nina Simberg miimu airaksinen

Miimu Airaksinen är professor på Statens tekniska forskningscentral VTT. Hon jobbar tillsammans med bland annat byggföretag och staten för att se till att såväl nybyggen som våra gamla hus ska klara av allt mer extrema förhållanden.

Yle Nyheter besökte det nybyggda området Fiskehamnen i Helsingfors tillsammans med Airaksinen. Det gamla hamnområdet är bland annat utsatt för häftiga vindar från havet. Airaksinen berättar att man i Fiskehamnen redan har beaktat en klimatförändring.

- Husen här är byggda huller om buller utan raka gator mellan dem. Då blir vindarna inte alltför häftiga inom bostadsområdet, säger Airaksinen.

Dessutom har man i samband med bygget tänkt extra noga på vart vattnet rinner om regnen i framtiden blir häftigare.

Airaksinen anser att vår vardag kommer att blir utmanande om vi inte anpassar oss nu.

- Det lönar sig att både begränsa den globala uppvärmningen och fundera på anpassningsåtgärder. Ju längre vi sölar med det här desto dyrare blir åtgärderna senare.

Läs mer om myndigheternas syn på effekterna av en klimatförändring.

Läs också:
IPCC:s nya klimatrapport: Ännu säkrare att människan är boven