Hoppa till huvudinnehåll

Ju mer vi tvättar desto smutsigare blir naturen

Redan 1969 påpekas att ju renare och mera skinande vitt vi tvättar, desto smutsigare blir naturen och våra vattendrag.

I Ywe Jalanders dokumentär från 1969 "Tvätta rent - smutsa ner/Saastuttavan valkoista" har gjorts grävande journalistik i tvättmaskinen, på laboratorierna och i våra snabbköp.

Och han kommer fram till att de tvättmedel som tvättar skinande vitt, med fostater, tensider och zeolit inte alls är bra för vår natur och våra vattendrag.

Och ännu 40 år senare är det samma frågor som bekymrar människan. Hur ta hand om både din egen hygien och hela världen.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet