Hoppa till huvudinnehåll

Sandnäsudd snart utan butik?

Det är osäkert om butiken i Sannäsudd fortsätter eller inte. Bild: Yle butikskassa

Butiken i Sandnäsudd i Snappertuna skärgård stänger sista söndagen i september då innehavaren går i pension. Om butiksverksamheten fortsätter är ännu oklart.

Livsmedel, fiskegrejer, verktyg och bränsle har hört till sortimentet. Butiken i Sandnäsudd, mittemellan Ekenäs i Raseborg och Barösund i Ingå, har också haft caféverksamhet.

Den nuvarande innehavaren Carola Ahlblad blir pensionerad och butikens framtida öde är ännu ovisst.

- Vi har ännu inte aktivt börjat sälja butiken. Det finns människor som har visat intresse men det krävs mer än så för att få en butik av det här slaget att bära sig. Det handlar om hårt arbete, konstaterar Ahlblad.

Flera inkomstkällor behövs

Butiken grundades 1907 och övertogs av Ahlblads föräldrar 1954. Själv tog Carola Ahlblad över butiksverksamheten då de pensionerades.

- Vi har hållit öppet från Valborg till slutet av september. Det har varit den aktiva period som skall inbringa tillräckligt med inkomster för resten av året. Människor inser inte alltid att de borde handla lokalt för att det ska bära sig.

Enligt Carola Ahlblad borde man ha flere ben att stå på för att en skärgårdsbutik ska löna sig.

- Båtupptagning och tillgång till taxibåt vore säkert nödvändigt och möjligen också lönsamt. Närmat är någonting som borde utvecklas och satsas på i ännu högre grad, bedömer Ahlblad som vet vilka minnen hon helst tar med sig.

- Det är kunderna jag kommer att sakna. Det är ju vår stora styrka att kunna ge kundservice i en närbutik. Vi har fått många vänner under årens lopp och många berikande kundkontakter.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland