Hoppa till huvudinnehåll

Utskälld av världens uthålligaste hundar

Bild: Antti Lempiäinen, Yle hundspann

Vill ni se hundarna, frågade hon. Tja, svarade jag, kanske det.

Jag hade ingen aning om vilka hundar det handlade om, vi hade nyss avslutat en intervju om barnskyddsfrågor och Irina som ville visa oss hundarna var vice talman vid den lokala duman i Karelen. Alltså en hög politiker.

Karelen
Irina visar hundgården Karelen Bild: Antti Lempiäinen, Yle irina petelajeva
Karelen
Stämningen på hundgården var avslappnad Karelen Bild: Kerstin Kronvall, Yle hundgård

Resor i många länder har lärt mig att man ska ta chansen att se allt som erbjuds och eftersom vårt egentliga jobb för dagen var klart nappade vi på hundförslaget, fotografen Antti och jag. Efter en stund satt vi i Irinas bil och susade fram längs en landsväg några tiotal kilometer från Petrozavodsk. Plötsligt svängde Irina in på en liten väg och vi var framme.

Den syn som mötte oss var en inhägnad där det stod ungefär sextio hundkojor och vid varje koja fanns en hund. Vi möttes av intensiva skall och svansviftningar och Irina presenterade oss för hundarnas ägare Viktor Simonov. Nu gick det upp för oss att han var en stor kändis i Karelen. Han hade nämligen tillsammans med en annan hundförare kört sitt hundspann ända från Karelen till Nordpolen. En så lång tur har inga hundar tidigare klarat av.

För oss som inte var förberedda på den här synen var det en märklig upplevelse. Där stod vi mitt i de karelska skogarna och vart vi än såg stod det en lurvig hund och skällde på oss. Det här hade inget med vårt egentliga uppdrag att göra, vi samlade material om barnskyddsfrågor och ryska medier. Samtidigt var synen så fascinerande och hela situationen så absurd att vi var helt sålda.

Ibland kan en riktigt ljudlig utskällning höja humöret helt i topp!

Här kan du läsa om hundexpeditionen på engelska

Läs också