Hoppa till huvudinnehåll

Ymnighetshorn

Owes präktiga ymnighetshorn
Owes präktiga ymnighetshorn Owes präktiga ymnighetshorn Bild: YLE/Strömsö grekisk mytologi,oktoberfest,owe salmela,skördefest,strömsö,ymnighetshorn

Ymnighetshornet, som härstammar från den grekiska mytologin är symbolen för rikedom och överflöd. I sägnerna fyller nymfer och najader bockhornet åter och återigen med blommor och frukter.

Den symboliken har använts genom tiderna av romarna som senare spred sin kultur ut till germanerna, kelterna och vikingarna. Ymnighetshornet har i alla kulturer symboliserat rikedom, överflöd och makt.

Ymnighetshornet är en lämplig symbol för att användas i skördefestsammanhang – skördefester firas ju för att hylla överflödet!

Mitt ymnighetshorn tillverkade jag av hönsgaller, vitmossa och granris. Hornet kan likaväl bekläs med vackra höstlöv, gräs, stenmossa eller något annat naturmaterial.

Tekniken är enkel:

Forma hornet av gallret. Linda på litet vitmossa med hjälp av spoltråd (järntråd på spole) och beklä sen med önskat material. Klipp gärna granriset i tillräckligt korta bitar,det blir vackrare så!

Dekorationen:

Hornet bevattnas med hjälp av plasttuber
Hornet bevattnas med hjälp av plasttuber Bild: YLE/Strömsö owe salmela,plasttuber,skördefest,strömsö,ymnighetshorn

Jag fäste blommorna i olika rankor av humle, klematis, videkvistar och järntrådstrassel.

Blommorna får sitt vatten från glastuber, men du kan också använda plasttuber, miniflaskor eller något dylikt.

Blommorna kan plockas ur trädgården, gärna i olika höstfärger. Kom ihåg rikedom och överflöd i former, färger och mängder!

Och så förstås äpplen och päron! Frukterna fästs i rankorna med hjälp av spoltråd.

Materiallista:

• hönsgaller
• spoltråd (järntråd på spole)
• glastuber eller plasttuber
• vitmossa
• granris till att täcka med, men även höstlöv, gräs, stenmossa osv. kan användas
• rankor av humle, klematis
• blommor från trädgården i olika höstfärger från lila till gult-orange
• äpplen och päron

Jag gjorde ett stort ymnighetshorn att hänga i taket, men storleken kan varieras enligt placering. Ett mindre horn är vackert som bordsdekoration eller på skänken!
Nu återstår bara att släppa loss och låta sig föras med i flödet av blommor och frukter i oändlighet!

- Owe -

 • Juha Sipilä

  HS: Centerns stöd dalar – snart tillbaka där det var för fem år sedan

  Med Sipilä vid rodret har stödet gått både upp och ner.

  Statsministerpartiet Centern visar en sjunkande trend i sina understödssiffror och närmar sig nivån partiet låg på år 2012 innan Juha Sipilä tog över och stödet för partiet började ta fart, enligt en opinionsundersökning som Helsingin Sanomat har låtit göra.

 • Elviss Krastins, Markus Kaurto och Antti Ropponen blockar.

  Viktig seger för Finland – nu nära VM

  ”Vi har en fantastisk möjlighet”.

  Finlands volleybollandslag tog ett stort steg närmare VM då man besegrade Spanien med 3–1 i set. Laget har nu allt i egna händer inför den sista kvalmatchen mot Tjeckien.

 • Passagerare väntar på att få checka in på British Airways-flyg.

  BBC: British Airways flyg avgår nästan som normalt på söndagen

  It-problem orsakade kaos på Londons flygplatser på lördagen.

  Kaoset vid Londons flygplatser väntas lugna ner sig på söndagen. British Airways uppger att de försöker återgå till en ”närapå normal tidtabell” vid flygplatsen Gatwick och få majoriteten av tjänsterna vid Heathrow att fungera, skriver BBC.

 • Rockmusikern Gregg Allman avled den 27 maj 2017.

  Rock- och bluessångaren Gregg Allman är död

  Allman blev 69 år gammal.

  Den amerikanska rock- och bluessångaren Gregg Allmann är död. Hans själfulla stämma gjorde bandet The Allman Brothers ett av de största rockbanden under 1970-talet.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Nyvattnade jordgubbsplantor

  Odling för nybörjaren

  Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

  Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

 • Gänget i Trädgårdstider fotograferade i en prunkande trädgård.

  En trädgård värd ett bröllop

  Ny säsong av Trädgårdstider på Yle Fem.

  Programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästaren John Taylor och inredaren Malin Persson är tillbaka i Trädgårdstider. I år skall trädgården formas i romantikens tecken eftersom ett brudpar ska vigas här.

 • Grön och vit assiett på pinne i blomrabatt med texten 'Stjärnflocka' skriven tvärsöver.

  Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

  Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Mette Stensholt Schau tillsammans med Tom Egeberg Hvål i ett växthus.

  Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Trädgårdsrabatt med sumpmarksväxter och en fristående dörr i mitten

  Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

 • Äpplen i korg.

  Äpple - allt annat än förbjuden frukt

  "Äpplet är Nordens potatis."

  Korridoren av träd verkar aldrig ta slut. Så långt ögat kan se bågnar grenarna av äpplen i röda, gröna och gräddgula färger. När man plockar ett faller några andra till marken och korgen fylls i ett nafs. Pressen från musteriet hörs på avstånd, men de här apelfrukterna skall bli äppelpaj till eftermiddagskaffet.