Hoppa till huvudinnehåll

Ymnighetshorn

Owes präktiga ymnighetshorn
Owes präktiga ymnighetshorn Owes präktiga ymnighetshorn Bild: YLE/Strömsö grekisk mytologi,oktoberfest,owe salmela,skördefest,strömsö,ymnighetshorn

Ymnighetshornet, som härstammar från den grekiska mytologin är symbolen för rikedom och överflöd. I sägnerna fyller nymfer och najader bockhornet åter och återigen med blommor och frukter.

Den symboliken har använts genom tiderna av romarna som senare spred sin kultur ut till germanerna, kelterna och vikingarna. Ymnighetshornet har i alla kulturer symboliserat rikedom, överflöd och makt.

Ymnighetshornet är en lämplig symbol för att användas i skördefestsammanhang – skördefester firas ju för att hylla överflödet!

Mitt ymnighetshorn tillverkade jag av hönsgaller, vitmossa och granris. Hornet kan likaväl bekläs med vackra höstlöv, gräs, stenmossa eller något annat naturmaterial.

Tekniken är enkel:

Forma hornet av gallret. Linda på litet vitmossa med hjälp av spoltråd (järntråd på spole) och beklä sen med önskat material. Klipp gärna granriset i tillräckligt korta bitar,det blir vackrare så!

Dekorationen:

Hornet bevattnas med hjälp av plasttuber
Hornet bevattnas med hjälp av plasttuber Bild: YLE/Strömsö owe salmela,plasttuber,skördefest,strömsö,ymnighetshorn

Jag fäste blommorna i olika rankor av humle, klematis, videkvistar och järntrådstrassel.

Blommorna får sitt vatten från glastuber, men du kan också använda plasttuber, miniflaskor eller något dylikt.

Blommorna kan plockas ur trädgården, gärna i olika höstfärger. Kom ihåg rikedom och överflöd i former, färger och mängder!

Och så förstås äpplen och päron! Frukterna fästs i rankorna med hjälp av spoltråd.

Materiallista:

• hönsgaller
• spoltråd (järntråd på spole)
• glastuber eller plasttuber
• vitmossa
• granris till att täcka med, men även höstlöv, gräs, stenmossa osv. kan användas
• rankor av humle, klematis
• blommor från trädgården i olika höstfärger från lila till gult-orange
• äpplen och päron

Jag gjorde ett stort ymnighetshorn att hänga i taket, men storleken kan varieras enligt placering. Ett mindre horn är vackert som bordsdekoration eller på skänken!
Nu återstår bara att släppa loss och låta sig föras med i flödet av blommor och frukter i oändlighet!

- Owe -

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård

 • Grästrädgård på Strömsö

  Grästrädgården - det nya stenpartiet

  En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

  De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

 • Mette Stensholt Schau tillsammans med Tom Egeberg Hvål i ett växthus.

  Norsk lantidyll får ny trädgård

  Ny säsong av trädgårdsprogrammet Grön glädje.

  En ny säsong av norska trädgårdsprogrammet Grön glädje kör igång och denna gång tar man sig an en idyll ute på landet i Fossane. Paret Fauskanger köpte fastigheten på impuls och det blev en rejäl förändring i livet. I drygt tre år har de nu satsat på att få husen i skick - nu är det dags för trädgården.

 • Trädgårdsrabatt med sumpmarksväxter och en fristående dörr i mitten

  Sumpmarksträdgård

  Skapa en egen sumpmark i trädgården.

  Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.