Hoppa till huvudinnehåll

Flera varuhus i Vasa väntar på grönt ljus

Planen över Risöområdet Bild: YLE/ Sonja Rundt risö

Vasa kan inte erbjuda Ikea en tomt i Risö förrän Miljöministeriet har behandlat etapp 1 av landskapsplanen. Etapplanen ska behandlas utgående från den nya markanvändnings- och bygglagen, som är strikt när det gäller att bygga stora affärsområden långt ifrån centrum.

Handelslaget KPO har planer på att bygga ett varuhus i Risö med en försäljningsyta på närmare 15 000 kvadratmeter och som skulle sysselsätta omkring 120 personer. Men nu är verkställande direktör Arttu Laine inte alls säker på att varuhuset någonsin får byggas.

- Det skulle vara en otroligt stor besvikelse om det blir så för det handlar om ganska många arbetsplatser. Jag hade väntat mig ett beslut redan före sommaren och nu är det höst och inget har hänt, så vi väntar. Men det skulle vara fint att få något beslut, säger Laine.

Liselund kan ha bättre förutsättningar

Affärskedjan Minimani väntar också på Miljöministeriets beslut. De har haft planer på att bygga ett varuhus på en tomt i Liselund nära Risö i över tio år.

Affärskedjans verkställande direktör Heikki Tynjälä säger att den nya lagen nog är strikt, men att Liselund har bättre förutsättningar än Risö när det gäller att få grönt ljus av Miljöministeriet.

- Jag tror att det är möjligt att vi ändå får bygga i Liselund eftersom det är närmare centrum än Risö och där finns redan en hypermarket och trafikförbindelser, säger Tynjälä.

Samtidigt hoppas han att man också får bygga i Risö.

- Det skulle vara fint om alla projekt skulle gå vidare, det skulle vara bäst för alla, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten