Hoppa till huvudinnehåll

Hangö behöver bättre vattenberedskap

Hangö vattentorn
Hangö centrum var i augusti utan vatten i flera timmar Hangö vattentorn Bild: Yle/Robin Lindberg hangö vattentorn

Hangö borde ha bättre beredskap för störningar vid vatten- och avloppsverket. Informationsgången ska också förbättras.

Blixten slog i augusti slog ned flere gånger i Silversandsområdet i Hangö. Vattenverkets utrustning och också alla reservsystemen skadades så att centrala Hangö blev utan vatten i flera timmar.

Men det kunde ha gått mycket värre. Det var bara god tur att ovädret slog till vid bästa möjliga tidpunkt, det vill säga under en vardagsmorgon.

Vatten- och avloppsverket hade full bemanning och skadorna kunde snabbt repareras. Också leverantörerna av den tekniska utrustningen kunde komma snabbt.

Dessutom fanns det risk för att för mycket avloppsvatten skulle ha strömmat in men nu fick staden hjälp av de stora industrierna som använde så lite vatten som möjligt.

Kostnadsberäkningen för skadorna vad gäller utomstående arbetskraft och material är 40 000 - 50 000 euro. Utöver detta kommer kostnader för den egna personalens övertidsarbete.

Reparationsarbetena i augusti försvårades av ständiga samtal som rörmästaren fick ta emot.Vattenverket i Hangö vill nu förbättra sin informationsgång så att rörmästaren kan koncentrera sig på att leda arbetet.

Informationen borde får ut på webben så snabbt som möjligt. Vattenverket överväger också att ta i bruk ett annat internt kommunikationssystem, till exempel någon typ av radiotelefoner som skulle fungera också under eventuella elavbrott.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland