Hoppa till huvudinnehåll

Så ska nya Aalto-kampuset se ut

Det vinnande förslaget för det nya Aalto-kampuset i Otnäs.
Så här fint ska Aalto-studenterna få det enligt det vinnande förslaget. Det vinnande förslaget för det nya Aalto-kampuset i Otnäs. Bild: Verstasarkkitehdit/ Aalto-universitetet väre

Tävlingen Campus 2015 sökte efter en plan för en ny kampuskärna i Otnäs. Meningen är att koncentrera mer av Aalto-universitetet till ett och samma ställe.

– Vi vill öka samarbetet mellan de olika institutionerna och få till stånd en växelverkan, säger universitetets dekan Helena Hyvönen. Hon har också fungerat som ordförande för tävlingsjuryn.

Det var ingen lätt uppgift deltagarna i tävlingen ställdes inför. Kostndseffektivitet och högklassig arkitektur tillsammans med ekologisk hållbarhet var de centrala kraven på bidragen. För att inte tala om att nybyget ska stå intill byggnader ritade av självaste Alvar Aalto.

– Nybygget måste både tala med den existerande helheten och bidra med något nytt och eget, säger Hyvönen.

Väre värdig vinnare

Segrade gjorde förslaget Väre, ritat av arkitektbyrån Verstas från Helsingfors. Förslaget har hämtat inspiration i formen för DNA, dubbelspiralen.
Hyvönen säger att juryn särskilt fäste uppmärksamhet på att byggnaden kan utvecklas i takt med universitetet.

– Väre klarar av att förändras när högskolans behov gör det, säger hon.

Om allt går enligt planerna kan de nya utrymmena stå klara redan i slutet av 2016.

Läs också