Hoppa till huvudinnehåll

Sanningen om Björling

Den svenska poesins radikalaste förnyare bodde i en bastukammare i Helsingfors. Som homosexuell var hans kärleksliv kriminaliserat, och hans lyrik präglas av strykningar och självcensur.
Först nu, 53 år efter Gunnar Björlings död, skrivs den första heltäckande biografin över modernistpoeten.

I ungdomen var Björling en radikal socialist och anarkist. Som författare blev han hånad och parodierad under sin livstid. - En del dom som jag intervjuat var barn när de träffade Björling, och de minns honom som en trevlig tomtegubbe. Efter skolan gick man till Björlings i Brunnsparken. Det berättar litteraturvetaren och kritikern Fredrik Hertzberg, som nästa år hoppas bli färdig med boken om Björling.

Pixel besöker också den stora Magritte-uställningen som öppnar på MoMA i New York i morgon. Den belgiska surrealistens bilder har blivit så integrerade i det allmänna medvetandet att konstnären själv nästan har försvunnit.

I det forna Östberlin finns en majestätisk bunker som byggdes på uppdrag av Albert Speer 1942. Riksjärnvägarnas skyddsrum blev bananlager i DDR och partybunker efter murens fall. Nu innehåller den massiva fästningen ett privat konstgalleri som Pixel fått tillträde till.