Hoppa till huvudinnehåll

Svårt hitta den rätta

Bild: YLE/Marcus Rosenlund singel

Singelbrunchar, speed-dating, särskilda butikskorgar för singlar, tv-program för att hitta en partner, män och kvinnor som dyker upp på din dataskärm – för att inte tala om alla dejttjänster på nätet. Vi överöses av möjligheter att hitta en partner. Ändå är många ofrivilligt ensamma.

97 procent av dem som är singlar säger sig vara det mot sin vilja. Bara en mycket liten minoritet lever frivllligt ensam. De flesta önskar sig dessutom barn. Det säger Anna Rotkirch, forskarprofessor och direktör för Väestöliitto.


- Det finns ett överutbud av kvinnor i stora städer. I de norra och östra delarna av Finland och på landet finns det i stället ett överutbud av män. Den här obalansen är en orsak till att många blir ensamma ofrivlligt, säger Anna Rotkirch.

Var du bor när du är mellan 20 och 30 har stor betydelse för huruvida du hittar en livskumpan eller inte. På landet där det finns ett överutbud av män gifter sig kvinnor tidigt och får ofta många barn. Samtidigt har man en stor del män som inte gifter sig och mot sin vilja blir barnlösa.

- I de större städerna främjas en byta-partner-livsstil. Man gifter sig senare och får färre barn.

Anna Rotkirch säger att det troligen är utbildingspolitiska orsaker som ligger bakom obalansen. Kvinnor söker sig till de stora städerna och får kämpa med ett underskott av män. Vissa kvinnor som inte hittar den rätta partnern i tid väljer till slut att få barn på egen hand. Men för män är det i dagsläget omöjligt. Forskning visar att var fjärde man som nu fyller 45 är barnlös mot sin vilja.

Hur är det då med finlandssvenskarna jämför med resten av finländarna?

- Finlandssvenskarna har lägre barnlöshet och de skiljer sig mindre och jag tror att vi har lite färre singlar, säger Anna Rotkirch.

Klicka här för att se hur många singlar det finns i din kommun

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP