Hoppa till huvudinnehåll

Componenta stänger gjuteriet i Jakobstad

Componenta stänger i Jakobstad och flyttar gjuteriet till fabriken i Björneborg. I dag informerades de 85 anställda. Därmed är en 116 årig gjuterihistoria avslutad i Jakobstad.

- Det var väntat men kom ändå som en chock, säger huvudförtroendeman Jaakko Koskela.

Kvar i Jakobstad blir endast Pistons som gör kolvar för Wärtsilä samt ingenjörssidan. Tillsammans har de mellan 50 och 60 anställda. Det kan bli ytterligare ett 10-tal jobb på Pistons då enheten ska utvidgas för 3,7 miljoner euro.

Bara kolvproduktionen och ingenjörssidan blir kvar i Jakobstad. Bild: YLE/Patrik Enlund pistons

Senast det begav sig var i höstas. Då meddelade Componenta att 100 anställda får gå. I dag kom beskedet att de sista återstående resterna av gjuteriet stängs. Ännu en bit in på 2000-talet var de över 300 anställda i Jakobstad.

Ingen tillväxt i bilindustrin

Det finns ingen tillväxt hos bilindustrin som är storköpare av smågjuten och enheten i Jakobstad har haft för dålig lönsamhet.
- Problemet är europeiskt, säger Componentas vd Heikki Lehtonen.

I Björneborg skapas 40 nya jobb och arbetarna i Jakobstad erbjuds arbete där, men inte blir det många som följer maskinerna söderut tror Koskela. Flytten sker nästa sommar.

De senaste åren har varit en berg- och dalbana för Componenta. 2008 var ett toppår och omsättningen var 750 miljoner euro. Sen slog lågkonjunkturen till och som lägst var omsättningen nere i 300 miljoner. Nu är man uppe i 500 miljoner men tillväxten är svag och väntas så förbli i flera år. Componentas vinst var endast 10 miljoner ifjol och med det pågående sparprogrammet hoppas man nå en vinst på 45 miljoner 2015.

I Jakobstad äger Componenta ett 17 hektar stort industriområde med 25.000 kvadrameter industriutrymmen mitt staden. Det mesta kommer att stå tomt.
- Vi får diskutera med staden om områdets framtid, säger Heikki Lehtonen. Men först måste samarbetsförhandlingarna avslutas.

Jakobstad försöker lindra smällen för de uppsagda vid Componenta, uppger stadsdirektör Mikael Jakobsson. Man har varit i kontakt med myndigheterna och diskussionen gäller nu bland annat omskolning. En tröst är att Componentas Pistons enhet utvidgar och det ger kanske ett 10-tal jobb, säger Jakobsson.

Diskussionerna om vad som ska ske med industriområdet kommer senare. Nu gäller det att ta hand om de anställda, säger Jakobsson.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten