Hoppa till huvudinnehåll

Kärlek & anarki slog publikrekord – igen

What Richard did
När allt ännu var bra i den irländska filmen What Richard did What Richard did Bild: Kärlek och Anarki när allt ännu var bra i den irländska filmen what richard did

Finlands största filmfestival ”Kärlek & anarki” avslutades på söndagen. Över 58.000 besökare är ännu en gång publikrekord, i år kunde man också bokföra ett större internationellt intresse för finländsk film än någonsin tidigare.

Söndag kväll.
Snart är det dags för festivalens avslutningsfest på restaurang Dubrovnik, men i biografen Andorra sitter en nästan slutsåld sal som tyst följer med den sista filmens sluttexter.
Det är som om ingen ville lämna festivalen, inte riktigt ännu. En atmosfär av vemod fyller rummet.

Filmen (irländska What Richard Did) på en tidvis svårtydbar (otextad) irländska, är typexemplet på en festivalfilm som aldrig kommer att hitta till våra biografer, knappast ens till dvd-hyllorna. Och som i första hand teatermänniska blir jag avundsjuk på filmkonsten, att det finns dessa tillfällen när man kan dränka sig i internationella influenser. Filmer som inte alltid är bra, men ofta är litet annorlunda, och som du bara kan se just nu.

Publikrekord

Det är jag uppenbarligen inte ensam om.
Festivalen berättar att de 470 föreställningarna inklusive extraprogram har dragit över 58.000 besökare. Det är publikrekord, igen. De senaste åren har festivalen haft som vana att varje år nå ännu litet fler människor.
Arrangörerna lyfter fram Adèles liv (del 1 och 2), Wong Kar-wai:s The Grandmaster och Joshua Oppenheimers The Act of Killing som stora favoriter.

Dessutom fördubblade den inhemska filmens vecka sin publiksiffra, till 4.000

I samband med den, hade man specialdesignat ”Finnish Film Affair”-festivalen, som förutom inhemskt branschfolk lockade ett 60-tal utländska gäster.
Nu hoppas man att FFA lyckas väcka ett nytt utländskt intresse för finländsk film, och på basen av den feedback man fått var denna festival i festivalen både lyckad och nyttig.
En handfull Kärlek & Anarki-filmer åker nu på turné. Förutom huvudorterna Kuopio och Tammerfors besöks också Åbo, Jyväskylä och Hangö.