Hoppa till huvudinnehåll

Marimekko gör slut med Kristina Isola

Kristina Isolas mönster. Bild: Marimekko metsänväki

Marimekko uppger att samarbetet med den skandalomsusade formgivaren Kristina Isola avslutas. Hennes missbruk kan inte förlåtas, sade vd Mika Ihamuotila som samtidigt beklagar den senaste skandalen kring det finländska designflaggskeppets plagiatutpekade mönster. Han kräver nolltolerans då det gäller plagiering.

- Jag är oändligt ledsen över det som skett och över att vi inte klart har lyckats utreda ursprunget och inspirationskällan till alla mönster som erbjudits oss, säger Ihamuotila i ett pressmeddelande.

- Jag vill att vi absolut ska kunna lita på att våra designer öppet berättar var de har hämtat inspiration till sina verk. Ett sådant förtroende behövs för konsumenternas, formgivarnas och Marimekkos gemensamma bästa.

- Marimekko kan inte godkänna plagiering i någon som helst form. Jag kräver fullständig nolltolerans i detta, framhåller Ihamuotila.

Marimekkodesignern Kristina Isola medger plagiering
Kristina Isola Marimekkodesignern Kristina Isola medger plagiering Bild: Marimekko isola

Tidigare i år medgav formgivaren Kristina Isola att ett av hennes mönster var en kopia av ett verk av den ukrainska folkkonstnären Maria Primatsjenko.

Marimekko har sagt upp samarbetet med Kristina Isola på grund av plagiatskandalen kring hennes verk. Isolas missbruk kan inte förlåtas, säger vd Ihamuotila i ett uttalande.

Förra veckan uppdagades det att formgivaren Maija Louekaris tio år gamla mönster Hetkiä/Moments grundade sig på ett fotografi som fotografen Markus Leppo tog på 1960-talet.

Enligt marknadsundersökningsbolaget YouGov har Marimekko lidit klart av plagiatskandalerna.

Marimekkos varumärkesindex var 25 poäng i slutet av mars i år, men nu har det sjunkit till 9 poäng. Indexet baserar sig bland annat på varumärkets rykte, kvalitet och helhetsintryck.

Börsvärdet på bolaget har sedan årets början minskat med en fjärdedel.

Under det senaste halvåret har Marimekko också tappat 69 placeringar på YouGovs lista över inhemska varumärken. Marimekko ligger nu på 119:e plats av 250.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes