Hoppa till huvudinnehåll

Med U20-VM och damlandslaget i sikte

Fotbollsmålvakten Vera Varis, FC Honka. Bild: Yle vera varis

”Hon var majestätisk mot Norge och Tyskland, en koloss mellan stolparna – men med smidigheten hos en gymnast.”
Målvakten Vera Varis imponerade under U19-EM i Wales i somras och finns med på listan över de tio största talangerna som imponerade under turneringen.

I hemlandet har Vera Varis varit ett hett namn allt sedan hon kom in i ”systemet”. Via distriktslag, regionlag och yngre flicklandslag har hon idag, som 19-åring, spelat 44 flicklandskamper och har målet inställt på U20-VM i Kanada nästa sommar. Dit kvalificerade sig det finländska F94-laget i och med semifinalplatsen i U19-EM i augusti.

Efter VM tar Vera sikte på damlandslaget. Flera spelare ur hennes åldersklass har redan med framgång debuterat i damlaget, men för en målvakt är vägen inte lika öppen.

- För det första vill jag säga att är man tillräckligt bra, så är man med i landslaget, ingen diskussion om den saken, säger Varis. Men målvakterna har ofta sina bästa år då de är lite äldre, och så kan man inte köra in en målvakt på samma sätt som en utespelare. Man byts inte in de sista tio minuterna eller så, utan antingen spelar man hela matchen, eller så sitter man på bänken.

Vera Varis debuterade som första målvakt i damligan då hon var 16 år gammal. Efter junioråren i Vantaan Jalkapalloseura flyttade hon till Esbolaget FC Honka. Därefter blev det två säsonger i HJK och nu är hon tillbaka i Honka, som redan säkrat en medalj i årets liga. Med två omgångar kvar är det klart att FM-guldet går till Åland United, medan Honka och de tre senaste årens mästare, PK-35 från Vanda kommer att kämpa om silvret ända till slutet.

I och med att höstens studentskrivningar är över, är också gymnasiestudierna avslutade för Veras del. Nu lockar universitetsstudier i biovetenskap och småningom kanske en flytt till Tyskland.

- De flesta av mina kompisar pratar om att flytta till klubbar i Sverige eller Norge, eller så till något universitet i USA, men själv lockas jag mest av den tyska ligan. Jag har läst lång tyska i skolan, så språket borde inte vara något problem. Däremot är den tyska ligan så tuff idag, att jag knappast platsar där ännu på ett tag. Men visst är det en dröm att få spela i Tyskland.

Möt Vera Varis i Sportmagasinet tisdag 1.10 kl. 21.00 i Yle Fem.