Hoppa till huvudinnehåll

Ruva inte på din gamla telefon

Bild: Yle/Erica Vasama söndrig telefon

Smarttelefoner, pekplattor och annan modern elektronik har för många blivit en engångsvara med kort livstid. Tillverkningen och användningen av dem använder ändå mycket energi och samtidigt bidrar de till det växande avfallsberget.

Hur kunde man göra smarttelefonen mer ekologiskt hållbar? Det har Finlands miljöcentral undersökt som en del av ett stort EU-projekt.

Finlands Miljöcentral har följt smarttelefonens väg från malmgruva till återvinning och det finns mycket att förbättra.

- Smarttelefonerna är fortfarande ett rätt nytt fenomen och därför är det nyttigt att göra undersökningen nu, berättar specialforskare Tuomas Mattila. Om vi kan identifiera problemen redan nu, kan nästa generations smarttelefoner göras bättre.

Finlands miljöcentral i Helsingfors
Finlands miljöcentral i Helsingfors Bild: Yle/Erica Vasama miljöcentralen helsingfors
Miljöcentralen har också försökt förutspå smarttelefonens framtid till år 2030. Allt fler av oss kommer att äga smarttelefoner och allt oftare kommer vi att använda dem till överföring av data.

- Idag överför en smarttelefon i medeltal 450 megabytes per månad, men inom några år är vi uppe i 2000 megabytes, berättar Mattila.

Ett dilemma i smarttelefonens livscykel är just den ökade mängden datatrafik: mer datatrafik betyder större energiförbrukning. Inom en snar framtid kommer endast hälften av smarttelefonens ekologiska fotavtryck att bestå av själva apparaten – resten orsakas av dataöverföring.

Undersökningen är en del av ett EU-projekt kring hållbar utveckling som går under namnet Prosuite. Projektet avslutas i oktober.

Reparera eller köpa nytt?

Hur många gamla telefoner har du i byrålådan? Du ruvar på värdefulla och sällsynta metaller som indium, speciellt om telefonen har en pekskärm.

- I synnerhet när vi talar om de mest sällsynta metallerna servar gruvindustrin nästan uteslutande tillverkningen av mobiltelefoner. När metallerna ligger kvar i folks hem måste man utvinna nytt istället för att återanvända gammalt.

Ett enkelt sätt att ge sin lur längre liv är förstås att låta reparera den. Jag hälsar på hos Digiklinikka i Helsingfors.

- Ungefär hälften av våra kunder väljer reparation framom en ny, säger Jari Laine. Ju dyrare telefon, desto oftare vill kunden reparera den.

Patienterna på Digiklinikka lider oftast av fuktskador, spruckna skärmar samt strulande mikrofon- och elkontakter. Det kan kosta 150 euro att byta skärmen på en smarttelefon. Varför det, frågar jag Jari Laine.

- Arbetet är småpetigt, det kostar. Och reservdelarna är också dyra.

Just det, de där sällsynta metallerna.

Vårt fusk blir business för andra

När mobiltelefonerna är en engångsvara för allt fler av oss, är det längre lönsamt att driva en verkstad som reparerar dem?

- Många bäckar små blir en pöl, säger Jari Laine med ett skratt. Det är också arbete. Samma gäller reparation av datorer.

En business som däremot växer drar nytta av vårt slarv. Sam Serenius vid Ahlberg Data räddar bilder och information från förstörda telefoner och pekplattor.

- Generellt sett är folk rätt dåliga på att göra säkerhetskopior av innehållet i sina apparater. Man fotograferar med sin telefon och man har företagsinformation på pekplattan. Trots att de har inbyggda funktioner för säkerhetskopiering fuskar många med det.

Sam Serenius jobbade tidigare som försäljare. En av orsakerna till att han bytte bransch var att slit och släng-kulturen blev för mycket för honom.

- Om man kan fixa något, varför inte fixa det? Varför inte köpa begagnat? Vill man ha den nyaste tekniken kanske man helst köper nytt, men om den nyaste tekniken går lite sönder, varför inte reparera? Jag tycker att varje konsument måste tänka också på naturen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes