Hoppa till huvudinnehåll

"We make them learn"

Sven-Erik Hansén, rektor för Åbo Akademi i Vasa
Sven-Erik Hansén, rektor för Åbo Akademi i Vasa Bild: Yle/Roger Källman sven-erik hansen

Hur har det finländska skolsystemet lyckats så bra att utbildningsexperter från när och fjärran vallfärdar hit? Den frågan besvarar Pedagogikprofessor Sven-Erik Hansèn vid Åbo Akademi med argument som vår tradition och vår historia med krig och knappa tider som vi som nation har kämpat oss igenom.

- Dessutom har läraryrket relativt hög status och vi implementerar relevant forskning i en högklassig utbildning. - Och, säger Hansèn, här fungerar disciplinen på ett självklart sätt och att ha respekt för varandra anses som givet.

Hansèn berättar en anekdot som en forskare från Oxford råkade ut för på studiebesök här i Finland. På frågan om hur det är möjligt att skapa en så välfungerande skola som får så bra resultat i Pisa-undersökningarna blev svaret..."We make them learn!" " Vi lär dom - punkt slut!"

Läs också

Nyligen publicerat - Vega