Hoppa till huvudinnehåll

Tunhamn och ytterskären

Tunhamn eller Tunnhamn är en ögrupp i Dragsfjärd (nuvarande Kimitoöns) ytterskärgård, 15 km västerut från Kasnäs Ögruppen omfattar ett hundratal holmar och skär varav den största är Hemlandet.

Namnet Tunhamn eller Tunnham har varierat med tiden. Idag stavas namnet med två n vilket stöder sig på teorin att namnet skulle komma från de tunnor som användes som bojar i hamnen. Tunhamns skärgårdshemman har varit bebodd redan i minst 400 år och den äldsta nuvarande byggnaden, gamla strandboden finns redan utsatt på en karta från år 1772. Idag är Tunnhamn känt för sina blomstrande ängsmarker och för att vara en av de sista stora öarna i Skärgårdshavet som inte har elektricitet.

Med Björn Landström reser vi med båt till Tunhamn och andra öar 1969. Den första ön är Alskär, nuförtiden en övergiven ö. Borstö är framför allt gumman på branten. Och Björkö, norr om Jurmo, är Björn Landströms finaste ö med en vacker insjö.

Tunhamn nära Högsåralandet är ett vackert kungadöme. "Gud hade lite för mycket rum när han skapade Tunhamn", säger Smertz Andersson, Tunhamnskungen. Tunhamn är hundratal holmar och skär, men arealen inte mera än 232 hektar.

Smertz Andersson är en gammal sjöman och kaphornare och berättar för Björn Landström om sina sjömansäventyr. Smertz tillbringade 17 år till sjöss, rundade Kap Horn 8 gånger, bodde i Sydamerika, Sydafrika och Australien.

Efter sjölivet gifte Smertz sig med Anna Petterson och flyttade till Tunhamn. Eftersom Smertz var en duktig smed och träkarl byggde och gjorde han allt, t.om. ett hus med centralvärme. Smertz Andersson dog 1975, 86 år gammal.

Smertz Anderssons dotter Thelma gifte sig med Lasse Brunström. Vi besöker paret Brunström med barnen Mikael och Kaj 1982. Pojken Mikael har ärvt morfar Smertz skicklighet. Och Kaj gillar djuren.

På Tunhamn har man sysselsättning så länge dagen räcker till och man vilar inte ens på söndag. Mest är det fisket som sysselsätter, och potatisen, fåren, kökslandet och korna. Samt veden och alla båtar och byggnader som måste underhållas. Men Thelma tycker skolgången är det enda som är riktigt besvärligt i skären, då barnen inte får vara hemma i veckorna.

Sommarfolket har alla tider kommit med segel och motorbåt. Och inte är det varken till eller från. Familjen är van med dem. Men det är nog också skönt då alla båtar är uppdragna och man väntar på vintern.

På vintern blir det snöskoter eller bil, hydrokopter i menförestid. Post och mat två gånger i veckan, med Sälgskärs-Anders. Och en solnedgång i februari är kanske ännu vackrare än i juni. Men när våren och ljuset kommer är lyckan fullständig.

På Tunhamn lever man med självhushåll. De egna korna ger mjölk och smör, och till det äter man får och fisk. Thelma Brunström irriterar sig på sommargästerna som tror att livet stannar till vintern. Då finns det så mycket att göra. Vi återser familjen 1983. Mikael är i militären, men Kaj är ännu så liten.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.