Hoppa till huvudinnehåll

Unik filmsatsning på svenska

Filminspelning
Filminspelning Bild: Yle / Jussi Nahkuri filminspelning

Finlands filmstiftelse, Svenska kulturfonden och Svenska Yle lanserar två manustävlingar på svenska i Finland. Tävlingarna går under namnen Novellfilm 2015 och Kortfilm 2015, och siktar på att vaska fram nya manusförfattare och högklassiga filmer på svenska för tv.

– Vi vill göra en tydlig satsning på film på svenska i Finland, det stämmer överens med vårt public service-uppdrag. Som manusförfattare kan det vara svårt att sig fram, konkurrensen är ofta hård och på det här sättet vill vi öppna en ny dörr och erbjuda en ny möjlighet, säger Carin Göthelid som är mediechef på Svenska Yle.

Tävlingarna är öppna för professionella produktionsbolag och manusförfattare som jobbar på svenska i Finland.

Det är första gången någonsin ett så här omfattande kort- och novellfilmsprojekt görs på svenska i Finland. Svenska Yle, Finlands filmstiftelse och Svenska kulturfonden går in med en summa på över en halv miljon euro i det gemensamma projektet.

–Vi ser att det finns ett stort intresse för att göra film, men få har möjlighet att göra produkter som klarar sig i den hårda konkurrensen. Med den här specialsatsningen vill vi medverka till att höja kvaliteten och professionaliteten. Tävlingen ger en chans att förverkliga idéer med en garanterad finansiering, publicitet och tv-tid. Vi hoppas att första året ger mersmak och att samarbetet kan fortsätta,
konstaterar kulturombudsman Annika Pråhl på Svenska kulturfonden.

Modiga nutidsberättelser för tv år 2015

Både novellfilmstävlingen och kortfilmstävlingen tar, som namnet säger, sikte på år 2015. Då ska de vinnande bidragen i bägge klasser vara färdiga och kunna visas på Yle Fem. Bidrag till Novellfilm 2015 ska lämnas in senast 2.12.2013 och bidrag till Kortfilm 2015 senast 31.1.2014. Mera information hittar du på svenska.yle.fi/produktionsbolag.

– Vi förväntar oss högklassiga projekt som beskriver dagens Finland och som är intresseväckande och originella både till både form och innehåll. Jag önskar att deltagarna är modiga både när det gäller ämnen och förverkligande, säger produktionsrådgivare Joona Louhivuori på Finlands filmstiftelse.

Läs också:
Ett startskott för bättre filmer