Hoppa till huvudinnehåll

Åtal mot motorcyklist förkastades

Fallet har fått en hel del uppmärksamhet då den åtalade själv trädde fram i offentligheten. Bild: YLE/Linus Hoffman motorcykel

Västra Nylands tingsrätt har friat en motorcyklist från Raseborg från ett åtal om grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Fallet har fått uppmärksamhet efter att motorcyklisten själv steg fram i offentligheten och ansåg att polisens bevis mot honom var bristfälliga.

Mannen, född 1990, åtalades för att ha kört alldeles för fort med sin motorcykel i Raseborg, men Västra Nylands tingsrätt anser att det inte går att bevisa att det var just den åtalade som körde fordonet.

Det var i maj i år som en motorcyklist överskred den högsta tillåtna hastigheten på riksväg 25. Motorcyklisten körde 170 kilometer i timmen där den högsta tillåtna hastigheten är 100 kilometer i timmen.

Mannen körde undan polisen efter att patrullen gav stopptecken.

Polisen hittade senare en motorcykel med rätt kännetecken i Svedja i Karis och polisen ansåg att det också fanns andra bevis på att de hade hittat rätt.

Bestred åtalet

Den åtalade mannen meddelade genast att han inte hade kört på riksväg 25 just vid den tidpunkten. Mannen sade i rätten att han var på ett gym i Bäljars och efter det åkte han med sin motorcykel mot Ekenäsvägen och svängde till vänster i riktning mot Ekenäs.

Bensinen tog slut nästan genast, så mannen rullade motorcykeln ner för en backe och in på Stavertorgsvägen. Där hade han sedan knackat på dörren till ett hus och bett att få låna telefonen, men ingen svarade då han ringde.

Mannen fick låna litet bensin och hällde det i tanken då en patrull kom till platsen.

Tappade motorcykeln ur sikte

Polisjakten började då en patrull, som körde längs riksväg 25 från Ekenäs mot Karis, fick höra av en annan patrull litet längre fram på vägen att en motorcyklist hade kommit emot dem med hög hastighet. En liten stund senare såg också den andra patrullen motorcyklisten och mätte hastigheten till 170 kilometer i timmen.

Patrullen lade inte märke till registernumret, men såg bland annat att föraren bar en vit hjälm med grå detaljer och en svart jacka.

Patrullen gav stopptecken med bilens ljusanordningar och svängde för att köra efter motorcykeln som i sin tur svängde in på Ekenäsvägen. Patrullen följde efter men tappade motorcykeln ur sikte.

I Bäljars mötte patrullen de andra poliserna som närmat sig från Karis. De poliserna hade redan hittat mannen på Stavertorgsvägen.

Vems spår på vägen?

Tingsrätten konstaterar att det inte är möjligt att med säkerhet säga att de spår efter en motorcykel som poliserna sett vid Stavertorgsvägen kommer från den åtalade mannens motorcykel.

Det finns andra faktorer som stöder mannens berättelse, så som ett vittne som berättar att mannen körde in på Ekenäsvägen. Ett annat vittne berättar att hon inte hörde någon motorcykel vilket stöder mannens berättelse om att han ledde motorcykeln in på gården innan han knackade på dörren till ett hus.

Tingsrätten anser också att det inte finns bevis på att mannen haft för avsikt att gömma sin motorcykel eller sin utrustning eftersom den ena patrullen fick syn på motorcykeln då patrullen körde längs Stavertorgsvägen.

Vanlig cykel

Tingsrätten anser att det inte har utretts att den motorcyklist som patrullerna såg på riksväg 25 var den åtalade mannen. Den motorcykel och den utrustning de såg är rätt vanlig.

På området finns det också många vägskäl där en motorcyklist kunnat vika av från på Ekenäsvägen utan att upptäckas av patrullerna. Det har inte utretts om det funnits spår eller inte vid dessa vägskäl.

Inte bara åtalet förkastats utan också yrkandet på körförbud.

Läs också