Hoppa till huvudinnehåll

Insändare: Inget lyckat val

Insändare
Insändare Bild: Yle Yle,insändare,yle svarar

Lisbet Tamm, själv mamma till en vuxen funktionshindrad son, undrar i en insändare i Hbl (21.9) vad Morgonöppet ville uppnå med sina inslag om Kårkulla och funktionshindrade människor. Producent Merja Vallinoja svarar att tanken var att belysa de problem funktionshindrade stöter på i sin vardag.

Insändare: Inget lyckat val

Först får vi höra bitande kritik av Kårkulla samkommun, uppbackat av FDUV, och en intervju med en pappa till två funktionshindrade barn som är på väg att flytta ut från hemmet.
Vad vill morgonprogrammet God Morgon Svenskfinland (Radio Vega 12.9) uppnå med sina inslag om Kårkulla samkommun och funktionshindrade människor?

Först får vi höra bitande kritik av Kårkulla samkommun, uppbackat av FDUV, och en intervju med en pappa till två funktionshindrade barn som är på väg att flytta ut från hemmet. Pappan har varit med om att grunda ett nytt boende för funktionshindrade och vi fick höra en intervju med några som nyligen flyttat in på Stjärnhemmet, som det nya boendet heter.

Om avsikten har varit att belysa de funktionshindrades vardag i dag kräver det nog att redaktörerna gör en djupdykning i fakta. Pappan, som tagit hand om sina söner ända till vuxen ålder, säger att vardagen har varit tung. Ibland måste man få en paus och åka långt bort, till exempel till Australien. Hur orealistiskt är inte ett sådant resonemang för de flesta föräldrar till funktionshindrade?

I intervjun med dem som flyttat in på Stjärnhemmet var de mycket nöjda med sin situation vilket gläder alla som råkade höra det. Den här intervjun kom som ett inslag mellan musikstyckena, utan förklaring eller kommentarer, hur många förstod ens vad det handlade om? Som utfyllnad av programtiden var det verkligen inte ett lyckat val!

Lisbet Tamm, mamma till en vuxen funktionshindrad son, Helsingfors.

Den här insändaren publicerades i Hufvudstadsbladet 21.9.2013.

Svar: Tanken var att belysa problemen

Tanken var inte att jämföra de två organisationerna, utan att berätta om problem som båda stöter på, bland annat på grund av att beslutsfattare inte känner till de funktionshindrades behov
De problem som funktionshindrade och deras anhöriga stöter på i vårt samhälle kan aldrig diskuteras för mycket.
Lisbet Tamm undrar i en insändare (Hbl 21.9) vad Morgonöppet i Radio Vega ville uppnå med sina inslag om Kårkulla samkommun och funktionshindrade personer. Vi är tacksamma för responsen, det är alltid viktigt för oss att höra vad lyssnarna tycker om våra program.

Den 5.9 berättade vi i våra nyheter att Kårkulla samkommun kritiseras för sin verksamhetsmodell i huvudstadsregionen. Bland annat ser många Kårkullas paket- och grupplösningar som föråldrade. Det här har bland annat FDUV kontaktats för. I nyheten svarade verksamhetsledaren Märta Marjamäki från Kårkulla på kritiken.

För att visa vilka alternativ det finns till Kårkulla i huvudstadsregionen hade vi också bjudit in boendeservicestiftelsen ASPA:s vd Jyrki Pinomaa som studiogäst. ASPA äger Stjärnhem som också erbjuder serviceboende på svenska för funktionshindrade i regionen. Pinomaa berättade förutom om Stjärnhem också kort om sina egna erfarenheter att vara pappa till två funktionshindrade pojkar.

Tanken var inte att jämföra de två organisationerna, utan att berätta om problem som båda stöter på, bland annat på grund av att beslutsfattare inte känner till de funktionshindrades behov. Det här var något som Pinomaa tog upp i intervjun.

En vecka senare, den 12.9, sände vi ett inslag där två unga funktionshindrade stolt visade upp sina nya hem som de hade fått i Stjärnhem. Här var tanken att ge en inblick i de här två ungas vardag och visa vad som ger dem ett värdefullt och självständigt liv. Inslaget sändes mellan två låtar och det började med att reportern sa att det är ett stort steg för vem som helst att flytta bort hemifrån, men om man dessutom har en funktionsnedsättning är steget extra stort. Det var synd om inslaget kändes som en utfyllnad, vi har alltid en tanke bakom det vi sänder. Nu ville vi låta de här två unga personerna med egna ord berätta om sina hem.

Lisbet Tamm, som berättar att hon själv har en vuxen funktionshindrad son, tycker inte att Morgonöppet lyckades belysa de funktionshindrades vardag i våra sändningar. Vi värdesätter den här responsen, liksom all respons vi får, och vårt mål är att också i fortsättningen ta upp olika aspekter av vardagen för personer med funktionshinder. De problem som funktionshindrade och deras anhöriga stöter på i vårt samhälle kan aldrig diskuteras för mycket.

Merja Vallinoja
Producent
Yle Huvudstadsregionen

Det här svaret publicerades i Hufvudstadsbladet 2.10.2013.

Läs också

Bolaget