Hoppa till huvudinnehåll

Städare marscherade ut i Otnäs

Städning av trappa
Städare i Otnäs marscherade i dag onsdag ut från sina arbetsplatser i protest. Städning av trappa Bild: Yle/Maria Wasström städpersonal,Raseborg,Ekenäs

Ett tiotal städare och fastighetsskötare som jobbar för ISS har i dag onsdag marscherat ut från sina jobb i Otnäs i Esbo. Orsaken är en konflikt om löneförhöjningar.

- De jobbar för fastighetsföretaget ISS i Otnäsområdet i Esbo och det är fråga om ett tiotal arbetare, säger servicefacket PAM.s organisationschef Heidi Lehikoinen.

Arbetarna väntas återvända till sina jobb i morgon torsdag. Liknande utmarscher har också skett i Tammerfors där personal vid HH-fastighetsservice marscherat ut och i Salo och Åbo där också ISS-anställda protesterade.

PAM: Oansvarigt av arbetsgivaren

Bakgrunden till protesten är en konflikt kring löneförhöjningar.

Servicefacket PAM:s ordförande Ann Selin kallar arbetsgivarnas agerande oansvarigt.

- 2009 beslöt vi om ett löneutvecklingsprogram där tanken är att komma i kapp den övriga privata servicesektorns lägsta lönenivå år 2015. Enligt programmet borde löneförhöjningarna ha trätt i kraft senast den 30 september, men det gick inte arbetsgivarna med på, kommenterar Selin i ett pressmeddelande.

Arbetsgivarna går inte med på löneförhöjningarna på grund av det dåliga ekonomiska läget i branschen.

Enligt PAM förtjänar en städare minst 9,25 euro i timmen eller 1 489 euro i månaden, i fjol var medellönen 9,81 euro i timmen och 1 579 euro i månaden.