Hoppa till huvudinnehåll

Tre dagar kultur för daghemsbarn i Pargas och Åbo

Daghemsbarn i Pargas och Åbo deltar i kulturverkstäder för att testa på kulturverksamheter av olika slag. Kulturverkstäderna fungerar också som en inspirationskälla för både kulturaktörer och daghemspersonal.

När daghemsbarnen från Bantis äntrar idrottssalen i Pargas idrotts- och ungdomsgård är det som ett laddat batteri får sätta sprätt på sin energi. De springer av och an. Och de verkar nästan outtröttliga. Barnen viftar med armarna och hoppar runt. Musiken pumpar på och Susanne Montag-Wärnå som leder danspasset gör det med entusiasm. Barnen följer troget hennes rörelser.

Kulturverkstäderna erbjuder olika aktiviteter. Barnen får delta i dans, färgmixern, sagoberättande, sångstund och sagodrama. Under tre dagar är idrotts- och ungdomsgården i barnens förvar.

Som arrangör för verkstäderna står Sydkustens landskapsförbund. Lena Långbacka är platschef i Åboland och förklarar att det är många som drar nytta av kulturverkstäderna.

Barnen och daghemspersonalen får byta miljö för en stund och göra något helt annat. För personalen är kulturverkstäderna inspirerande och aktiviteterna kan tillämpas också i daghemmen.

Att barnen är begeistrande, det syns genast de kommer innanför dörren.

Verkstäderna leds av kulturaktörer och Lena Långbacka menar att det här är en möjlighet för dem att utvecklas och testa på olika metoder. Långbacka säger att många av de aktörer som medverkar har fått mera jobb på grund av kulturverkstädernas popularitet.

Kulturverkstäderna i Pargas ordnas i dag och i morgon. Dessutom blir det kulturverkstäder i Gillesgården i Åbo 8-10.10.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland