Hoppa till huvudinnehåll

En kappsäck full med känslor

Srdan Golubovic har regisserat Serbiens Oscarsbidrag. Bild: Kia Svaetichin / Yle srdan golubovic

I sin film Circles lyfter regissören Srdan Golubovic fram känslorna som dröjer kvar efter ett krig.

Serbiens Oscarbidrag, filmen Circles (2013) handlar om vilka följder enskilda individers val under kriget i forna Jugoslavien får 10 år senare. En serbisk soldat råkar illa ut när han försvara en muslimsk civil man gentemot sina soldatkompisar, som misshandlar honom utan orsak. Historien är fiktiv men baserar sig på verkliga händelser. Hur skriver man ett filmmanus kring en så känslig händelse under krigets efterdyningar?

Regissören Srdan Golubovic vill lyfta fram känslorna som blir kvar efter ett krig och vill visa hurudana val individer ställs inför i krigssituationer. Själv säger Srdan att han inte ville göra en krigsfilm.

- Jag ville inte göra en krigsfilm, utan en film om konsekvenserna efter ett krig. Jag var själv inte mitt i kriget, eftersom jag under den tiden studerade i Belgrad, Serbien huvudstad. Vi lever fortfarande i skuggan av kriget i forna Jugoslavien.

- Det är tjugo år sedan kriget och jag vet fortfarande inte riktigt vad som hände och varför vi tyckte att vi skulle starta det förbannade kriget i vilket så många människor dog. Jag kan förlåta och försonas med det förflutna men jag förstår de som förlorat någon närstående. Då är det svårare. Men tiden jobbar på sätt vis för förlåtelse och jag tror att det enda sättet att gå vidare är att ge känslorna och tankarna tid.

Att förlåta ett krig går med tidens hjälp

- Det första steget är att förstå det förflutna. Det andra steget är att förlåta. Jag tror att det är enklare för en person att förlåta än det är för ett samhälle. Däremot tror jag inte på självuppoffring och på att det skulle spela någon roll om man var en hjälte. Min film handlar inte om att spela hjälte utan en mänsklig reaktion då någon i ens närhet blir dåligt behandlad. Man skyddar helt enkelt någon som inte kan skydda sig själv.

Världen har tagit emot filmen väldigt bra, men i forna Jugoslavien har folket närmat sig filmen på en mer personlig plan.

- Vi har gjort denna film främst för folket från Belgrad och Sarajevo. Det var två områden som upplevde kriget på helt olika sätt också i min film. Men om man kommer från ett land som inte har varit i krig så kan man också förstå min film. Vi har inte ensamrätt på krig. Och det är tur. Det är inte svårt att göra en film som alla förstår, däremot är det svårt att göra en film som känslomässigt berör alla.

Nationalisterna gillade inte

Men alla har inte gillat Srdans film. Bland annat högergrupperingarna som finns kvar i forna Jugoslavien har tyckt väldigt illa om filmen Circles, trots att de flesta av dem inte ens sett den.

- Högerextrema och folk från högerpartierna i Serbien har inte tyckt om min film, förstås. Det finns inte så många radikala nationalister kvar i forna Jugoslavien, men visst finns det. Vi har inte konfronterats tillräckligt med vårt förflutna ännu. Vi är fortfarande långt från katarsis.