Hoppa till huvudinnehåll

Kaskö håller på att bli ett pensionärsparadis

Heidi Fröjd
Heidi Fröjd trivs i havsnära Kaskö Heidi Fröjd Bild: Yle/Filippa Sundlin fröjd

Allt handlar inte bara om avbefolkning när det gäller Kaskö. Pensionärerna som inte är beroende av att det ska finnas arbete på bostadsorten stortrivs i den lilla lugna och natursköna staden och alltfler flyttar hit från stressen i större städer.

Heidi Fröjd flyttade till Kaskö, från sin födelsestad Helsingfors, 2009 och hon har inte ångrat sig en sekund. Här är tryggt, alla hälsar på varandra när man möts på gatan och man kan till och med lämna sin cykel olåst mitt i stan.

- Den försvinner ingenstans, säger Heidi nästan förvånat fast hon bott 4 år i staden.

Hon såg ett TV-program från Kaskö och föll genast för dess charm och började söka efter ett boende i staden. Det var meningen att det skulle bli ett sommarboende och att hon skulle spendera vinterhavåret i Helsingfors, men så blev det inte.

- Jag ville aldrig åka härfirån säger Heidi som ganska snart sålde sin bostad i Helsingfors och numera bara besöker staden då och då för att hälsa på.
Under de tillfällena så vill hon bara bort därifrån och hem till lugnet i Kaskö. Heidis syster som ännu är ute i arbetslivet säger att hon också ska flytta till Kaskö så fort hon blir pensionär.

- Här är jag och jag tänker bli hit, säger Heidi, det här är mitt hem nu!

av Filippa Sundlin

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten