Hoppa till huvudinnehåll

Med nosen som vapen

Polishundarna i Österbotten är ute på ungefär ettusen uppdrag varje år. Hundarna används ofta till att leta fram narkotika.

Fem hundar jobbar med polisen i Vasa, fem jobbar i Karleby. I Karleby är fyra av fem hundar specialiserade på just droger.

- Polishundarna är speciellt bra på att använda sin nos. Dels för att hitta knark eller annat som bovar har gömt, men också för att hitta försvunna personer eller brottslingar, säger Peter Karlsson som är gruppchef för hundförarna i Vasa.

Hundförarna i Karleby och Vasa tränar tillsammans två gånger per år. Den här veckan har de tränat vid arméns gamla depå i Karleby.

Trygg med Törky

Karlsson har haft sin hund Törky i sju år och de litar på varandra till 100 procent.
- Hundarna är starka och skräckinjagande, men vi har ju dem under kontroll. Hunden lyder alltid mina kommandon, säger Karlsson.

Han vet att Törky skulle beskydda honom om något händer i tjänst. Varje polishund har bara en hundförare. Då förarena är ledig är också hunden ledig. Hunden bor också hemma hos sin förare.

Vallhund i stället för schäfer

Det finns ungefär 250 polishundar i Finland. Tidigare var de allra flesta schäfrar. Nu är det i stället belgiska vallhundar.
- Det är friskare och orkar jobba länge. De är lättlärda på samma sätt som schäfrarna, men de håller längre i tjänst. De är lite mindre än schäferhundarna, men är minst lika effektiva.