Hoppa till huvudinnehåll

Örtterapi - fotbad med blommor

Ett skönt fotbad ger frid.
Ett skönt fotbad ger frid. Ett skönt fotbad ger frid. Bild: YLE/Strömsö örtterapi

För mig är örtterapi så mycket mer än att använda växter till medicin och hudvård. Själva samvaron med växterna känns minst lika terapeutisk som effekten av växternas aktiva ämnen. Som terapeut försöker jag förmedla till människor att medicin kan bara stå för en del av läkandet. Ofta får man problem med olika krämpor för att man låter bli att lyssna på kroppen.

Många lägger på sig alldeles för tunga bördor och vill hinna med mycket mer än vad dygnets timmar räcker till. Det som ofta kommer i kläm då är tid till att röra på sig, tid att vara ute i naturen, tid att göra ingenting och tid att lyssna inåt.

Att umgås med växter tycker jag är ett fantastiskt sätt att få stopp på vardagskarusellen en stund. Titta på blomman i din hand: Vilken vacker färg, och vilket spännande formspråk! Blommor har alldeles egna personligheter – vem är den här blomman? Känn på kronbladen, de är mjuka och lena som ett fint sidentyg. Tänk om man fick bära kläder som känns så mot kroppen!

Lukta på blomman – vad har den för doft? Vad händer i dig när du andas in doften? Är blomman ätlig? Smaka på den! Sätt dig en stund i gräset med blomman i handen och känn solens värme, vindens svalka eller regnets friskhet mot huden. Lyssna på hur träden sjunger i vinden, hur fåglarna kvittrar. Kanske sitter det en liten ilsken ekorre och tjattrar i ett träd?

Mer behövs inte för att landa en stund, bromsa in och få tid att fundera över vem du är idag och vad du vill idag. Vill du bjuda dig själv på något mer kan du göra ett fotbad med blommor. Det blir som en enkel och vacker ceremoni – en lugn stund där du kan andas lite djupare och får tid att sortera tankarna.

– Alexandra –

Fotbad med blommor

Plocka vackra och hudvårdande blommor som ringblommor, rosor, gurkört, läkemalva, rödklöver, johannesört eller tusensköna.

Lägg en näve havssalt i botten av en balja. Salt löser upp förhårdnader och gör fötterna mjuka.

Häll på lagom badvarmt vatten.

Rör i en matsked honung. Honung läker hudsprickor och sår samt gör fötterna mjuka och lena.

Strö ut massor av blommor på vattenytan.

Tänd några ljus, sätt dig i en bekväm fåtölj och stoppa fötterna i blombadet.

Sitt i lugn och ro, andas, och lyssna. Känn efter hur kroppen mår, slappna av i spända muskler, släpp tankarna på allt som måste göras och känn lugnet sprida sig som vågor i kroppen.

Trädgård