Hoppa till huvudinnehåll

Stora Enso kan publicera mörkade rapporter

Bild: Yle träfabrik

Stora Enso överväger att publicera hittills hemligstämplade rapporter om bolagets ekonomi. I programmet Spotlight på torsdag kväll anklagades Stora Enso för att gömma undan förluster för aktieägarna, bland annat finska staten som äger en fjärdedel av bolaget.

Stora Enso avböjde att delta i Spotlight och har hittills vägrat kommentera de anklagelser som riktas mot bolaget.

Aktiespararna i Finland och Sverige kräver att bolaget publicerar uppgifter om de verkliga förlusterna och att Stora Enso öppnar sin redovisning för dem.

Stora Enso har låtit utomstående experter och finansinspektionen granska bolaget.
Om misstankarna mot bolaget inte stämmer, kunde de här rapporterna kanske rentvå Stora Enso.

Stora Ensos kommunikationsdirektör Lauri Peltola säger nu att bolaget överväger att publicera rapporterna, men att det inte går i en handvändning.

- Helsingfors förvaltningsdomstol fastslog i maj att det i rapporterna finns sådan information som skulle riskera en effektiv tillsyn av finansinspektionen och vara till skada för de inblandade parterna. Vi måste alltså fundera lite på hur vi kunde publicera dem.

Enligt förvaltningsdomstolen behöver alltså finansinspektionen inte ge ut rapporterna. Finansinspektionen undviker också annars att ge ut information om enskilda fall. Däremot kunde Stora Enso välja att publicera rapporterna om de innehåller sådan information som kunde lugna bolagets aktieägare.

- Det är sant, men vi måste också beakta de frågor som berör finansinspektionen. Vi funderar ändå över saken och om vi beslutar något i den här frågan återkommer vi så fort som möjligt, säger Lauri Peltola.

Läs också:
Lägg korten på bordet Stora Enso!
Värdeförstörande dividendmaskin
En kafkaaktig process

Se också:

Spotlight: Stora Ensos stora hemlighet

Läs också