Hoppa till huvudinnehåll

Fem VM-medaljer och årets taidoka

Essi Pelttari, Sandokai
Essi Pelttari, Sandokai Essi Pelttari, Sandokai Bild: Yle taido

Essi Pelttari, som representerar klubben Sandokai i Kervo har haft all orsak att fira på sistone. I VM i Taido i augusti, var hon landslagets överlägsna medaljdrottning, med hela fem medaljer. Den bedriften gjorde att hon nyligen utsågs till årets taidoka av Taidoförbundet.

Hokei, jissen och tenkai.
Det är tävlingsgrenarna i den moderna japanska kampsporten taido. Hokei är ett förutbestämt rörelsemönster. Jissen är en match mellan två taidokor, medan tenkai är en uppgjord kamp där en hjälte ska besegra fem motståndare på 30 sekunder

Den moderna japanska kampsporten taido är en fysiskt krävande idrott, som mäter såväl kondition,och styrka som kroppskontroll och smidighet. Tävlingsdagarna är tuffa, speciellt om man deltar i flera grenar. Under senaste VM, som hölls i Helsingfors i augusti deltog Essi Pelttari i samtliga grenar, både individuellt och i lag. Det betydde allt som allt 13 intensiva prestationer på en dag.

- Det är nog benen som tar mest stryk, skrattar Pelttari och tillägger att det är väldigt viktigt att kunna återhämta sig och nolla tankarna efter varje prestation. Då orkar man.

Möt bland andra taidokorna Essi Pelttari och Julia Backman i Sportmagasinet onsdag 2.10 kl. 17.25 på Yle Fem och torsdag 3.10 kl. 13.30 i TV2.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport