Hoppa till huvudinnehåll

Hirvisaaris agerande väcker debatt

Bild av finländska dagstidningar.
Flera dagstidningar skriver i dag om James Hirvisaari. Bild av finländska dagstidningar. Bild: Yle/Niklas Fagerström tidningar

Nyheten om att sannfinländska James Hirvisaari utesluts ur partiet har uppmärksammats av flera tidningarnas ledarsidor i dag. Hirvisaari hade alltså bjudit in en gäst till riksdagen och tog ett fotografi av honom då han gjorde en nazi-hälsning på plenisalens läktare.

Beslutet att avsätta James Hirvisaari var alltför sent påtänkt. Det anser Aamulehti i dag. Tidningen påpekar att han tidigare har kommit med konstiga uttalanden i sociala medier och också dömts i hovrätten för hets mot folkgrupp år 2011.

Suomenmaa är inne på samma linje och konstaterar att det verkligen var dags för Sannfinländarna att ta ett klart avstånd. Ledarskribenten hoppas ännu på att partiet tar distans från den ideologiska världsbild som Hirvisaari representerar. Centertidningen påpekar samtidigt att Hirvisaari fick en aning stöd i går - bland annat från partikamraten Anne Louhelainen som ansåg det mycket märkligt att Hirvisaari fick sparken. Men hennes åsikt var definitivt i minoritet.

"Inte ett skämt för tidigt"

Åbo Underrättelser säger att tre instanser nu har reagerat på Hirvisaaris agerande: hovrätten, riksdagen och det egna partiet. Chefredaktör Torbjörn Kevin betonar att den här vakthållningen är nödvändig.

Och Janne Strang skriver i Hufvudstadsbladet att Hirvisaari än en gång försökte använda humorn som försvarsvapen efter att ha trampat i klaveret, men att det inte lyckades; kanske eftersom han har gjort på samma sätt många gånger tidigare.

Att partiledningen fick nog nu kommer inte ett skämt för tidigt, anser Strang. Enligt honom är det oerhört barnsligt av Hirvisaari att tro att humor eller satir ska skydda honom från kritik och konsekvenser.

"Uteslutandet ansvarsfullt"

Partiledningen med Timo Soini i spetsen har hittills konsekvent vägrat svara på om det finns rasister eller nynazister i hans parti.

Enligt Hufvudstadsbladet borde också Soini nu känna att det smutsiga vattnet inte rinner lika smidigt av ryggen längre. Med siktet inställt på statsministerposten om två år så inser taktikern Soini att det är dags att ta avstånd från riskfaktorer såsom James Hirvisaari.

Också Helsingin sanomat framhåller att avskedandet av Hirvisaari handlar om att göra Sannfinländarna redo för att ingå i regeringen i framtiden. Ledarskribenten kallar uteslutandet ansvarsfullt och påpekar att kontroversiella uttalanden inte längre verkar vara något partiet vill förknippas med. Enligt tidningen ska det bli intressant att se var partiet kommer att dra gränsen i framtiden.

Titta: Soini fick nog av Hirvisaari
Titta: Sannfinländarna vill bli regeringsdugliga

Läs också