Hoppa till huvudinnehåll

HIV eller influensa? Berätta för tandläkaren!

Marina Merne-Grafström, övertandläkare i Åbo
Marina Merne-Grafström, övertandläkare i Åbo. Marina Merne-Grafström, övertandläkare i Åbo Bild: Yle/Jonas Blomqvist marina merne-grafström

Om du är på väg till tandläkaren finns det skäl att berätta om du har någon smittsam sjukdom - både för din och för tandläkarens säkerhets skull.

I vanliga fall använder tandläkaren handskar, andningsskydd och glasögon för att skydda sig själv mot eventuella smittor, men om patienten har en sjukdom som smittar lätt kan det finnas skäl att plocka fram hävare skyddsutrustning.

- Baserat på sjukdomen och vilken väg smittan sprids, så kan det ibland bli nödvändigt med en extra jacka eller ett visir, berättar Marina Merne-Grafström, övertandläkare i Åbo.

Det är främst multiresistenta bakterier som kan ställa till med problem. Trots att det alltid finns en risk att en patient bär på en smittsam sjukdom, så menar Merne-Grafström ändå att extrautrustningen kommer fram endast i undantagsfall.

- De vanliga skyddsrutinerna är tillräckliga, vi har en hög standard och det skyddar både oss som arbetar här och våra patienter.

Tandläkare har inte rätt att neka tandvård

Om tandläkaren får veta vilka sjukdomar patienten har, så kan både tandläkaren skyddas och patienten få vård som passar just den personen.

- Överlag brukar tandläkaren fråga om patientens hälsotillstånd, och då lönar det sig att vara öppen med det. Det blir en god vård om man vet alla fakta, det gäller sjukdomar, allergier, mediciner som man använder - det är en central del av vården att man vet hurdant hälsotillstånd patienten har, förklarar Merne-Grafström.

Tandläkarförbundets jurist Heikki Kuusela berättar att även om privata tandläkare har rätt att välja sina kunder, så kan det anses diskriminerande att inte vårda en patient på grund av en sjukdom. Men den kommunala tandläkaren har inte rätt att neka någon tandvård även om patienten är sjuk. Det gäller inte bara säsongsinfluensan, utan alla sjukdomar, så länge inte sjukdomen gör att tandläkarens jobb inte går att utföras tryggt och säkert.

Marina Merne-Grafström menar att det borde vara en självklarhet att alla tas emot.

- Det står i lagen att vi som tandläkare ska ta emot patienter som är i behov av vård, och då går det inte att säga nej!

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes