Hoppa till huvudinnehåll

Vietnams krigshjälte general Giap är död

General Giap talar med utländska journalister vid en presskonferens år 2004.
General Giap talar med utländska journalister vid en presskonferens år 2004. Bild: EPA/JULIAN General Giap talar med utländska journalister vid en presskonferABRAM WAINWRIGHT indokina

Den vietnamesiske krigshjälten, general Vo Nguyen Giap, har avlidit. Enligt regeringskällor och familjemedlemmar avled Giap idag på ett sjukhus i Hanoi, där han vårdats sedan år 2009. Han blev 102 år gammal.

General Giap betraktas av historikerna som ett av 1900-talets största militära genier, vid sidan av gestalter som Bernhard Montgomery, Erwin Rommel och Douglas MacArthur. Hans gerillataktik användes med framgång först mot den forna kolonialmakten Frankrike och därefter i det långa kriget mot USA. Den har tjänat som inspiration för otaliga andra motståndsrörelser.

Giaps största framgång var segern över fransmännen i slaget vid Dien Bien Phu 1954, som innebar slutet på det franska väldet i regionen.

I Vietnam var general Giap den mest vördade nationalhjälten näst landsfadern Ho Chi Minh. Beskedet om hans frånfälle fick otaliga vietnameser att hylla honom på nätet, och ge uttryck för sin sorg. Också från det forna motståndarlägret i USA kom det hedersbetygelser.

"General Giap var en briljant strateg, som en gång sa till mig att vi var en redbar fiende." Så twittrade den förre republikanske presidentkandidaten John McCain, som var stridsflygare i Vietnam, sköts ner och togs till fånga.
Hoppa över Twitterpostning

En självlärd general

Vo Nguyen Giap föddes den 25 augusti 1911 i en bondfamilj i centrala Vietnam, i provinsen Quang Binh. Dagens Vietnam, Laos och Kambodja utgjorde det franska protektoratet Indokina, och unge Giap växte upp i en anda av militant nationalism. Redan som tonåring dömdes han till ett tvåårigt fängelsestraff för antikoloniala aktiviteter.

Efter sina studier blev Giap lärare i franska och historia i Hanoi, samtidigt som han engagerade sig i det illegala kommunistpartiet, under ledning av Ho Chi Minh. År 1940 var han tvungen att fly till Kina. Under exilen greps hans fru av de franska myndigheterna, torterades och dog i fängelset. Giap skulle senare gifta om sig och få fem barn.

Den kommunistledda koalitionen för ett fritt Vietnam, Vietminh, gav 1944 Giap i uppdrag att organisera motståndet mot japanerna, som nu ockuperade Indokina. I december samma år grundade Giap med drygt 30 man Vietnams Folkarmé, som snabbt växte i styrka. Efter Japans kapitulation år 1945 fortsatte kampen, nu mot fransmännen.

Under åratal av gerillastrider utvecklades Giap (som för övrigt var en stor beundrare av Napoleon) till en skicklig befälhavare. Han fick aldrig någon formell militär utbildning, och brukade senare skämtsamt säga att han genomgick "djungelns militärakademi".

Det blodiga Indokinakrigets final kom på våren 1954. Fransmännen upprättade en bas vid Dien Bien Phu nära gränsen till Kina, för att äntligen locka sin besvärlige motståndare in i en öppen batalj. Giap antog utmaningen. Längs djungelstigarna släpade tiotusentals soldater och kulier fram 200 kanoner, som baxades upp på kullarna kring den franska basen.

Nergrävda i sluttningarna, väl kamouflerade, kunde Giaps artilleripjäser ostört överösa Dien Bien Phu med granater. Efter en 56 dagar lång belägring kapitulerade fransmännen den 7 maj.

En europeisk stormaktsarmé hade krossats av asiatiska bönder, under befäl av en helt självlärd general - en milstolpe i historien. Frankrike lämnade Vietnam, som delades i en nordlig och en sydlig del.

Ett levande nationalmonument

Under Vietnamkriget 1964-75 tjänstgjorde Giap framför allt som försvarsminister i Nordvietnam, och som överbefälhavare. Han utnyttjade sina erfarenheter till att upprätta den så kallde Ho Chi Minhleden - ett nätverk av stigar genom djungeln, delvis på grannländerna Laos och Kambodjas område, längs vilka förnödenheter kunde levereras till gerillan i söder.

Giap har också fått äran för planeringen av Tet-offensiven 1968, en serie överraskningsattacker mot amerikanska mål i Sydvietnam mitt under det lokala nyårsfirandet. Nyare studier visar att Giap hade motsatt sig den kostsamma offensiven. Emellertid ledde Tet-offensiven till att USA så småningom beslöt att dra sig ur konflikten.

Giap själv manövrerades ut ur maktens centrum efter Ho Chi Minhs död 1969. Det var inte han utan generalstabschefen Van Tien Dung som dirigerade krigföringen de sista åren, inklusive våroffensiven 1975 som kulminerade med Saigons fall och den slutliga segern.

1979 petades Giap från försvarsministerposten, och 1991 lämnade han politiken.

Men den magre, vithårige generalen förblev en levande legend och en nationalklenod. Han tog emot utländska besökare i sin villa i Hanoi, elegant konverserande på franska. Han följde med världens affärer, och gjorde ännu närmare 100-årsdagen uttalanden i allehanda ämnen, från korruption till bauxitbrytning.

Giap välkomnade återupprättandet av förbindelserna mellan USA och Vietnam år 1995, och det ökande handelsutbytet mellan länderna. Men inte heller den forna motståndaren gick fri från hans förmaningar:

- Varje makt som vill tvinga en annan nation att göra dess vilja är dömd att misslyckas, sa Giap år 2004, apropå den amerikanska invasionen av Irak.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes