Hoppa till huvudinnehåll

Cannabis bekymrar i skolorna

Ronja Strömvall, Arthur Bergkulla, Jonas Lerstrand och Essi Unkuri vid Borgaregatans högstadium i Vasa. Ronja Strömvall, Arthur Bergkulla, Jonas Lerstrand och Essi Unkuri vid Borgaregatans högstadium. Bild: Yle / Moa Mattfolk arthur bergkulla,essi unkuri,jonas lerstrand,ronja strömvall,skolelever,vasa,österbotten

Cannabis håller på att bli ett större problem bland österbottniska skolungdomar. Problemet är fortfarande marginellt, men en förändring håller på att ske, visar uppgifter från såväl polisen som lärare i hälsokunskap.

- Jag känner nog elever som röker cannabis, det är inte jättemånga men ändå.
Så säger Ronja Strömvall som går i årskurs 9 vid Borgaregatans högstadium i Vasa.

Strömvall får medhåll av eleverna Arthur Bergkulla, Essi Unkuri och Jonas Lerstrand, som menar att alla nog känner någon som använder cannabis.
- Elever i vår ålder tycker att det är jättecoolt med cannabis, fastän det inte är det, säger Essi Unkuri.

Förändring i attityderna

Elevernas bild bekräftas av Stina Ahlmark, lärare i Hälsokunskap vid Vasa övningsskolas högstadium. Hon har engagerat sig starkt i arbetet mot droger och söker ständigt efter nya sätt att nå fram till eleverna i sin undervisning.

- I åratal har vi ju hört larmrapporter om att det finns massvis med droger i samhället, men då såg vi inte så mycket av det i skolan. Men i våra skolor idag så kommer man mer och mer i kontakt med droger, säger Stina Ahlmark.

Ahlmark betonar att det inte handlar om något stort problem, men det som bekymrar henne är den förändring i attityderna som hon ser.

- Förut var det droger - nej tack, absolut inte. Men idag är det annan inställning bland många ungdomar, säger Ahlmark.
Bakom utvecklingen ser hon bland annat den bild av cannabis som ges i populärkultur och då framförallt tv och film.

- Cannabis förskönas sedan några år på samma sätt som alkohol och tobak gjorde tidigare, säger Ahlmark.

Cannabisodling sysselsätter polisen alltmer

En rundringning till rektorerna vid en handfull högstadier och gymnasier i Vasa, Korsholm och Petalax bekräftar den bild som Stina Ahlmark målar upp. Droger är inget stort problem vid skolorna, men man är på sin vakt och tar genast kontakt med polisen när någon elev åker fast för innehav eller användning av cannabis.

Vid Österbottens polisinrättning är man inte förvånad över utvecklingen.
- Det handlar helt enkelt om att tillgången till cannabis är så oerhört mycket större nu, säger kriminalkommissarie Risto Nyholm som är chef för narkotikaspaningen.

Enligt Nyholm ökar odlingen av cannabis massivt i regionen.
- För fem år sedan existerade problematiken knappt, och nu sätter vi varje vecka fast någon som odlar, säger Risto Nyholm.

Kommentarer

Inlagt av

Om man verkligen "känner" någon kamrat eller annan ung person som använder droger borde man då inte reagera och ta kontakt med någon vuxen. Att tiga om sin kunskap om en annan ung persons droganvändning leder ju bara till att fler unga förstör sina liv och att man själv som ung är med och delar på ansvaret för den drabbade.

Inlagt av

Visste inte om ja sku skratta eller gråta när jag hörde Stina Ahlmarks uttalanden om sin ökända näsa med erfarenhet av tobakslukt och numera även skolad för illegala droger. En riktig mänsklig knarkhund de har där som lärare! Det är bra att ni bryr er om eleverna, men om ni verkligen bryr er om dem ska ni tänka på vad brottsregister för cannabisinnehav och stämpling innebär för dem i långa loppet. De jag känner som åkte fast i tidiga år gick det bara mer utför för efter att de åkt fast. Sålänge man talar om att man är orolig för att cannabis ses som något som inte är värre än alkohol och tobak är man inne på fel linje. För de som ser saken på dethär viset har rätt. Det betyder för den skull inte att högstadieelever ska tillåtas röka på med cannabis, nej lika litet som de ska tillåtas röka tobak eller dricka alkohol. Men överreagera inte, reagera ungefär lika som ni gör angående ungdomsfylleri, sakligt!

Polisen är heller ingen expertis på rusmedel, de är ordningsmakten och från dem får man veta vad lagen säger, samt tydligen även skolning till mänsklig knarkhund. Men en lärare i hälsolära skall inte vara ordningsmakten eller knarkhund, utan en tillförlitlig och trovärdig källa på mångsidig kunskap. Börja med att kolla igenom dokumentären Grass som ännu finns på YLE Arenan ett tag http://yle.fi/aihe/docventures/hamppu Där spåras historiken till många myter kring cannabis upp. Inte minst eftersnacket med docent och ungdomsforskare Mikko Salasuo är också ytterst sevärt, här får ni alltså information från vetenskapligt håll för omväxlings skull. Vill man hellre ta del av forskning på svenska skulle jag rekommendera Ted Goldberg (professor i sociologi) som följt med situationen sedan åttiotalet.

Min avsikt med det här reportaget och artikeln var inte att diskutera om cannabis på något sätt är bättre eller sämre, mindre eller mer farligt än tobak och alkohol. Avsikten var att spegla en utveckling, en förändring. Såväl lärare, polis som eleverna själva vittnar om att användningen av cannabis blir vanligare och att det sker en popularisering av och en attitydförändring kring cannabis. Lärare Stina Ahlmark är bekymrad och månade om att vara maximalt påläst. Kommentaren om hennes näsa innehöll både värme och humor.

Inlagt av

Om folk verkligen var så pålästa som dom låter borde väl dom vara mera orolig över alkoholanvändningen än nån stackare som har rökt ett grässtrå nån gång. Dock har vi ju en 18 års åldersgräns på "droger" hur som haver i vårt samhälle så dom borde väl varken röka, dricka eller "röka".

Talas ju mycket om skadeverkningar av droger också, här är bra läsning om en iaf:
http://www.universityherald.com/articles/4809/20131006/detectable-associ...

Inlagt av

Barnens THC-hjärnor växer till 27-årsklubbens suicidala hjärnfunktion. Att med hjälp av dagens superstarka Cannabis-THC sälja CB-knark till barnen borde vara straffbart!

Inlagt av

Låt mig bara säga då mitt barn blir större så skulle jag se alkoholoch tobak som minst lika stort problem. Har själv använt cannabis och träffat underåriga användare, har då sagt till dem att låta bli, det kommer tid för sånt senare och att det inte hör hemma hos dem ännu, det finns så mycket annat roligt i livet, men vid vuxen ålder skulle jag defenitivt rekommendera cannanis istället för alkohol och tobak, Så mycket mindre farligt enligt egen erfarenhet och forskning. Kom ihåg att inte vara trångsynt och istållet för att gå in på att droger är farligt punkt slut faktiskt ge fakta åt ungdomarna såsom forskningar so gjorts där ämnet faktiskt använts på laglig grund eller i medecinskt syfte. Om ni lurar ungdomarna i er tro om att det är en dödsdrog kommer dom bara att känna sig lurade vilket jag gjorde när jag efter 20 års plågor fann hjälp mot min fibromyalgivärk på fel vägar. Kan förstå att många har svårt att föreställa sig något gått i något man hört hela livet är en drog(droger utgörs vara något väldigt dåligt, vilket leder till användning gör en till en dålig människa) men så mycket som jag hatar berusningsmedel kan jag lätt säga denna *drog* är vår vänligaste sort av alla lagliga olagliga förutom kaffet. Har inte använt detta pga lagen en lång tid men min erfarenhet och mina minnen kan aldrig mig berövas. Då en annan viktig sak man borde informera eleverna om, att så länge detta är olagligt så förstör det verkligen ens liv pga lagen så största orsaken att avstå är att undvika att vara kriminell. Exempel av några dussin: köra bil kan man ju glömma om man inte vill riskera att bli skyldig till alla bilolyckor som kan förekomma, har man använt cannabis för flera veckor tillbaka och en olycka sker blir man skyldig att betala rubbet. Fina bilar blir stora skulder ;) Man e inte kapabel att ta hand om ett barn utan barnskyddets inblandning i ens liv, man blir uppsatt i register för kriminella och behandlad därefter av polismyndigheter som desperat jagar cannabisanvändare, kan du inte bevisa dej ren så kan fpa lagligen dra tillbaka bidrag för sjukledighet, ja, listan är lång, men dessa faktorer skule säker väcka mera rimliga tankar hos ungdomarna och inte propaganda om hur skadligt det är, men ja inte bra så länge man fortfarande utvecklas är helt sant. Att säga det leder till användning av andra droger är lögn dock, detta beror inte på annat än att det är olagligt och nära till hands finns andra droger, i pris på information kan vissa felbedömma pga man sett att inte cannabis var något farligt och steget till annat är mycket lättare. Hoppas min erfarenhet kan hjälpa någon till bättre kunskap/förståelse.

Inlagt av

jag förstår nog varför det skrivs om cannabis så mycket, smygreklam. alla vet ju som någonsin provat att allt skitprat om denna växt är ren propaganda. missbruk är missbruk oavsett vad, o där går gränsen!

Inlagt av

Att dekraminilisera cannabis och satsa alla hundratals miljonerna på att straffa och jaga ner användare på något vettigare skulle kanske vara dags. Pissprov syns ju lång tid efter användning så varför inte göra det allmänt åt alla elever som krav att gå i skola? Använd besparingarna till det och spara ännu några miljoner över? Kanske satsa pengar i att utbilda skolpersonal, sjukvården i vad de egentligen pratar om då cannabis kommer upp på tal? I dagens läge behöver inte lärare /sjukvården mera utbilning än att det är olagligt punkt slut. Hjälp såna som fastnat i missbruk? Cannabis är redan en för stor kostnad att bekämpa som är alltför tidskrävande säger ju till och med Risto som menar att inte det finns möjlighet att finnas till aktivare i skolorna. Att varje vecka jaga ner odlingar låter inte förmånligt och rätt prioriterat. Och för någon som inte luktat, sett tidigare vilken slags rätt har den människan i att döma andra för något de ärligt sagt inte vet vad det är? Stor okunskap och felbedömningar/överdrivna motarbetningar som jag kan tänka mig motståndare gör leder inte till hjälp åt våra unga, sanningen skulle sitta på plats. Vi vill väl inte flytta våra personliga åsikter vidare utan fakta? Sen så det sista man kan kalla hjälp åt en ung är ju att direkt göra dem kriminella. Det trycker bara ner människor speciellt unga att få en sån stämpel i tidi ålder. Att det skulle vara grövre straffbart efter en dekriminalisering att medla till underåriga skulle man kunna satsa på.

 • Debattexpert: Knepigt läge för Clinton

  Clinton och Trump är varandras motpoler som debattörer.

  Presidentvalsdebatter kan mycket väl påverka valresultatet hävdar David Birdsell, expert på valdebatter. Den första debatten mellan Donald Trump och Hillary Clinton är emellertid oförutsägbar.

 • Långtradarsläp brann upp i Tenala

  Stockbilen hade ingen last då olyckan skedde.

  Ett långtradarsläp på stockbil totalförstördes i en brand tidigt på söndag kväll i Tenala. Olyckan inträffade strax före klockan sex på Linjärvsvägen.

 • Bosniska serber röstade för kontroversiell nationaldag

  Folkomröstningen hade förbjudits av grundlagsdomstolen.

  Bosniska serber har röstat för att den 9 januari fortsättningsvis skall vara nationaldag i Republika Srpska (RS) - den självstyrda serbiska delen av Bosnien och Herzegovina.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Korsholm utreder mellanmodell i skolfrågan

  Försöker hitta alternativ till att bygga Kvevlax lärcenter.

  Kunde man i Korsholm klara sig med att bygga ut befintliga skolor i stället för att investera stort i Kvevlax lärcenter? I Korsholm har förvaltningen nu börjat utreda ett mellanalternativ i skolfrågan.

 • Tung flytt för klienten då långvården läggs ner i Vasa

  Vasa stad sparar på att bygga servicehus istället

  Efter sju år på Avdelning 2 vid Vasa stadssjukhus var det förra veckan dags för 94-årige Jarl Wester att flytta. En era är över inom Vasa stad då de traditionella långvårdsplatserna läggs ner. I stället ska den som behöver hjälp dygnet runt bo i effektiverat serviceboende. För Jarl Wester innebar det en flytt till nybygget Krannila.

 • Ett rollspel om sammanhållning

  Föreningen Eloria ordnade lajv för barn.

  Det rörde sig elvárer, halvlingar och magiska väsen i terrängen runt Vassor lägergård i Korsholm i lördags. Somliga var ute för att röva en skatt, medan andra försökte skydda den.