Hoppa till huvudinnehåll

Härligt, härligt - men farligt, farligt

Fallskärmshoppare på täktom flygfält.
Fallskärmshoppare på täktom flygfält. Bild: YLE/Malin Karlberg hoppa med fallskärm

-Jag känner mig osäker, nervös, rädd och skakig - men gör det i alla fall! För sen - i luften - är det det bästa som finns! Niko Järvinen berättar om hur han känner sig inför ett fallskärmshopp från 3 kilometers höjd, och det säger väl det mesta om upplevelsen.

Niko har ca 50 hopp bakom sig vid dethär laget och är ännu med andra ord rätt så ny i gamet. Förberedelserna är många och minutiösa inför ett hopp. - Du ska själv packa din skärm enligt ett ytterst noggrannt system. Sen gäller det att klä på sig vindtålig hoppoverall, skor, handskar, hjälm och sist men inte minst altitudmätare, så att du vet när du ska lösa ut skärmen efter det fria fallet.

-Dethär är det bästa som finns, adrenalinkicken man får vill jag inte vara utan. - Det handlar om att få göra en utmanande sak med sina givna risker - och att kunna hantera dem på ett ansvarsfullt och kontrollerat sätt, säger Niko Järvinen, medlem i Vasa fallskärmsklubb.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega