Hoppa till huvudinnehåll

"Jag är säker på att romregister finns i Finland"

Janette Grönfors
Janette Grönfors Bild: Foto: Eva Frantz janette grönfors

I Sverige uppstod häromveckan en skandal då det visade sig att Skånepolisen upprätthållit ett register med namnen på tusentals romer. Janette Grönfors, koordinator för projektet "Mot rasism!" vid Finlands röda kors, reagerade starkt på nyheten

- Min första tanke var att det här inte kan vara sant. Varför ha ett sådant register, med namn på barn, urgamla människor och sådana som inte ens lever längre. Till vilken nytta?

Misstänker då Grönfors att ett motsvarande register kan finnas i Finland?

- Jag är helt säker på att det finns! Det finns ju bland romerna många människor som gör sådant som man inte ska, så garanterat finns de namnen hos polisen någonstans. För min del spelar det ingen roll om mitt namn finns i något register, för jag har inte gjort någonting negativt. Så jag vet inte riktigt varför någon skulle vilja ha mitt namn med på någon sådan lista...

Folkdräktsförbud förståeligt

I Finland lever cirka 10 000 romer, vars rötter i landet går tillbaka 500 år i tiden. Men då romer figurerar i massmedia är det ofta i samband med negativa nyheter. Som bensinmacksägaren som förbjöd folkdräkter i sin affär eftersom han tyckte att dräkterna ökade stöldrisken. Även om det inte sades rakt ut tolkade många att förbudet riktades uttryckligen mot romer.

- Ja, jag förstår jättebra att en butiksägare som blivit bestulen inte står och beundrar de vackra folkdräkterna utan blir arg, konstaterar Grönfors.

Grönsfors önskar att de finländska romerna skulle få synlighet i media på samma villkor som alla andra finländare och att man i högre grad borde räkna med alla de olika grupper som utgör det finländska samhället.

- Samtidigt måste jag medge att jag inte ser det hela som så problematiskt, men det kanske beror på att jag ser så "vanlig" ut, skrattar Grönfors. Det är sällan folk kan gissa sig till att jag är rom, de tror kanske att jag är från Sydeuropa någonstans. Så det är kanske lite lättare för mig att ignorera den negativa publiciteten.

"Människor orkar inte bry sig"

De rumänska romerna som försörjer sig genom att tigga i finländska städer har också väckt debatt under de senaste åren.

- När de rumänska romerna kom till Finland fick ju de som hade fördomar mot romer vatten på sin kvarn. Folk verkar ha blivit lite trötta på att tänka efter och ta reda på hur tiggarna egentligen har det i sitt hemland, hurdana livsöden de bär med sig. Man orkar helt enkelt inte bry sig. Det finns finska romer som hjälper de rumänska tiggarna varje dag. Men frågan är ju hur lika vi egentligen är, vi härstammar alla från Indien någonstans långt bak i tiden men de rumänska romernas kultur, språk och levnadssätt är ju helt annorlunda än de finländskas. Så det är ju inte så att alla romer kramas och tycker att vi hör ihop.

Janette Grönfors har arbetat med minoritets- och människorättsfrågor i femton år och vet att förändringar tar tid att genomföra. Men inom den romska folkgruppen tycker hon att attityderna utvecklas i rätt riktning.

- Romska föräldrar börjar äntlige inse att barnen måste studera och vänta lite med att bilda familj. Det här är en ändring som har skett långsamt under de senaste femton åren och jag hoppas att den håller i sig!

Hör Janette Grönfors i Radiohuset på måndag kl 15.40.

Läs också