Hoppa till huvudinnehåll

Jeppisbon Manns får tillbaka 36 euro per år av energiverket

I sju år har Jakobstads energiverk gjort för stor vinst på elöverföring. En snabb uträkning av energiverkets tf VD Henrik Snellman visar att de som värmer upp ett egnahemshus enbart med el har betalat omkring 36 euro för mycket per år. För egnahemshusägaren Carl-Anton Manns i Jakobstad kommer det här som en chock.

- Jag hade ingen aning om det här. Vi har haft stora elräkningar och när jag hör att en myndighet dessutom prickat energiverket känns det märkligt, säger Manns.

Energimarknadsverket har under två perioder mellan 2005 och 2011 varnat Jakobstads energiverk att de gör för stor oskälig vinst på elöverföringen. Energimarknadsverket kontrollerar alla elbolag som säljer elöverföring, eftersom de bolagen har monopol på elöverföringen i sin region.

Jakobstads energiverk tvingas nu sänka priserna för elöverföring. Bild: Yle/Markku Hautala jakobstads energiverk

Två gånger har Jakobstads energiverk sänkt priset för elöverföring med 0,3 cent per kilowattimme för att uppfylla Energimarknadsverkets krav. Det betyder att hushållen i Jakobstadsregionen kommer att se billigare elräkningar framöver.

"Det finns alltid hål att fylla"

Manns familjs elräkning består till omkring 35 procent av elöverföring.

- Utgifterna är stora i en barnfamilj och speciellt elen är en stor utgift för oss när vi har direkt eluppvärmning. Det är klart att det är negativt när jag hör det här.

elledningar
elledningar Bild: Yle/Markku Hautala elöverföring

Manns är också förvånad på grund av att de tidigare inte haft några problem med energiverket i Jakobstad.

- Jakobstads energiverk har haft relativt förmånliga priser och vi har inte desto mer haft problem med elöverföringen. Vi har inte haft problem med elavbrott.

Priserna för elöverföring sänks, vad ska ni göra för de pengarna?

- Det finns alltid hål att fylla. Det blir någon mjölkliter i veckan som vi kan betala med de pengar vi hittills gett bort i onödan.

Läs också: Jakobstads energi kassade in 3,9 milj. olagligt - tvingas sänka priset

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten