Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoön är nu en rökfri arbetsplats

Skylt utanför Forcit i Hangö
Skylt utanför Forcit i Hangö Bild: YLE/Malin Lindholm rökning förbjudet


Också Kimitoöns kommun är nu en rökfri arbetsplats. Det är det riksomfattande projektet Rökfri kommun som försöker få hela den offentliga sektorn att före år 2015 fimpa för gott.

Enligt projektledare Kristiina Ikonen har alla andra kommuner i Egentliga Finland redan infört rökförbud.

Kimitoöns rökförbud trädde i kraft i början av september och innebär i praktiken att det är förbjudet för både anställda och andra att röka i eller i närheten av kommunens fastigheter.

Tomy Wass behöver inte längre askkoppen på kontorets balkong. Att sluta röka var svårt men inte omöjligt. Bild: Yle/Monica Forssell tomy wass

Kimitoöns arbetarskyddschef Ulla Rahkonen säger att ett rökförbud diskuterats redan under flere år både i kommunen och den tidigare hälsosamkommunen, men av olika anledningar har man tvekat.

Med tanke på rökande besökare har en del kommuner byggt särskilda rökstugor men i Kimitoöns kommun har man ännu inte fattat beslut om huruvida rökstugor ska byggas eller inte.

Enligt Kristiina Ikonen som leder det nationella Rökfri kommun – projektet har idag över tvåhundra kommuner deklarerat att de är rökfria arbetsplatser.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland