Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnliga serietecknare ger alla kvinnor plats

Saskia Gullstrand, Rut Anderson
Saskia Gullstrand, Rut Anderson Bild: YLE/Marit Lindqvist rut anderson

Idag är en stor andel av de som studerar serieteckning runtom i Europa kvinnor. Men trots detta är de flesta förläggare, förlagsredaktörer, lärare och andra portvaktsfigurer inom seriebranschen oftast män.

Vilka berättelser förblir oskrivna och otecknade på grund av att fältet är så vitt och heterodominerat?

Detta var en av de centrala frågeställningarna när ett antal kvinnliga serietecknare från Finland, Sverige och Danmark samlades till ett nätverksmöte på Hanaholmen i Esbo för att diskutera kvinnors och andra minoriteters ställning på fältet.

Bland de inbjudna gästerna fanns den svenska serietecknaren Rut Anderson som tillsammans med sin bror Harry Anderson tecknar serien "Söndagsbarn", och Saskia Gullstrand som ingår i det feministiska serienätverket Dotterbolaget i Sverige.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje