Hoppa till huvudinnehåll

När minnet sviktar

På glömskans väg
På glömskans väg Bild: Mark Sanders på glömskans väg

Nära Antwerpen i Belgien ligger vårdhemmet Iduna för människor med olika demenssjukdomar. Dokumentären följer de åtta personerna som är bosatta här under ett års tid.

De lider alla av Alzheimers och förströddhet, distraktion och tankspriddhet hör till vardagen. På vårdhemmet är de hela tiden under uppsikt och får vård. Anita är den i gruppen som vet mest om demens och är därför också plågsamt medveten om sin sjukdom. Vid sidan av henne får vi också lära känna Louise och Alice och de andra.

Alzheimers har försvagat deras minne, men det betyder inte att de tappat sina åsikter eller känslor. Alla kommer från olika bakgrund och väldigt lite binder dem samman förutom sjukdomen. Åsikterna går ibland isär, men det gör också att det inte blir tråkigt. Under filmen får vi en bild av vem de en gång varit och vem de är.

Dok: På glömskans väg (Lost on Memory Lane, Belgien / Holland, 2010)
Yle Fem tisdag 8.10.2013 kl. 20.00
30 dagar på Arenan efter sändning
Repris från 2011

Regi: Klara van Es

På glömskans väg är den första av tre dokumentären i Yle Fem på temat kommunikationsproblem. De övriga dokumentärerna är Breathing, (10.10.2013. kl. 22.00) och Kom ihåg mig, mamma (17.10.2013, kl. 22.00, repris från april 2013)