Hoppa till huvudinnehåll

Nationalpark 12: Linnansaari

Det går bra att paddla i nationalparker
Det går bra att paddla i nationalparker Det går bra att paddla i nationalparker Bild: YLE/Strömsö tuuli jansson

Linnansaari nationalpark ligger i Sydöstra Finland i närheten av Nyslott och stoltserar med ett av Finlands vackraste insjölandskap och flera sällsynta, fridlysta eller utrotningshotade arter.

En av de utrotningshotade arterna är fjärilen fetörtsblåvinge. Fjärilen har fått sitt namn efter de växter som fjärilslarverna gillar att äta. Fjärilen har sin flygtid i maj och juni då den lägger ägg på fetbladsväxter såsom kärleksört. Tuuli Jansson har inventerat fjärilar på huvudön Linnansaari. Det här året är flygtiden för fetörtsblåvingen förbi och de enda fjärilarna vi ser är den närbesläktade och mycket vanligare ljungblåvingen. Den känner man igen på dess vingliga flygstil.

Det går turbåtar till huvudön från Oravi, men för den som gillar paddling är det ett bra sätt att ta sig fram i nationalparken. Då glider man ljudlöst fram och har större möjlighet att få se en av de cirka 50 utrotningshotade saimenvikarna som finns i nationalparken. Saimenvikarna är mest synliga i maj och början av juni. Då byter de päls och tycker om att ligga på klipporna och gnugga bort den gamla. Under högsommaren trivs saimenvikaren bäst under vattenytan. Den kan till och med sova i vattnet så att bara en del av nosen sticker upp, så då är den svår att få syn på.

Övriga skygga djur som en besökare kan få se i parken är vitryggig hackspett som lever i samma miljö som den inplanterade kanadensiska bävern. Tyvärr gillar bävern att fälla samma träd som den utrotningshotade vitryggiga hackspetten bygger bo i.

En fiskart som räcker till för alla som är hungriga är siklöjan. Stekt eller rökt siklöja är en lokal delikatess i insjö-Finland.

- Elisabeth -

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård