Hoppa till huvudinnehåll

Stora Enso: Allt har gått rätt till

Bild: Yle imatra

Skogsjätten Stora Enso kommenterar i ett pressmeddelande i dag spekulationerna om oklarheter i bolagets ekonomiska rapportering. Enligt en tidigare anställd vid bolaget skulle bokföringen ha manipulerats så att dividend kunde betalas ut - trots att Stora Enso drogs med enorma förluster.

I pressmeddelandet slår Stora Enso fast att bolaget inte har delat ut dividender på olaglig väg. Ingen har orsak att ifrågasätta sanningshalten i Stora Ensos ekonomiska rapportering, säger styrelseordförande Gunnar Brock.

Historien kring Stora Ensos påstådda bokföringsoklarheter är lång. I ett dokumentärprogram i våras i Sveriges Television hävdades att Stora Ensos förluster i samband med köpet av amerikanska Consolidated Paper var så stora att det inte skulle ha varit möjligt för bolaget att betala ut dividend på flera år - utan att förvränga bokslutet. Programmet baserade sina uppgifter på Stora Ensos tidigare redovisningschefs, Gerard Goodwyns uppgifter.

Också programmet Spotlight har tagit upp turerna kring Stora Ensos redovisning.

Det är med anledning av medierapporteringen som Stora Enso i dag kommer ut med pressmeddelandet. Fyra utredningar har gjorts, och enligt dem har alla misstänkta regelbrott anmälts till Finansinspektionen - men inspektionen har inte sett anledning att vidta några åtgärder, säger Stora Enso.

Det var utomstående jurister som gjorde rapporten.

Köpet av Consolidated Paper var en av de största företagsaffärerna i Finlands historia. Stora Enso betalade 4,9 miljarder euro för den amerikanska pappersjätten år 2000 och fick 1,8 miljarder euro när Consolidated Paper såldes år 2007.

Läs också:

Lägg korten på bordet Stora Enso!

Stora Enso kan publicera mörkade rapporter

En Kafkaaktig process

Värdeförstörande dividendmaskin

Läs också